Акцент на деня: Много баби, хилаво дете

17:30, 20 май 20 / Спорт 25 1859 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като в началото на годината промените в Закона за хазарта засегнаха основния спонсор на "Левски" - бизнесмена Васил Божков, вече пети месец сините изпитват сериозни финансови затруднения.

С единствената цел да спасят клуба сините фенове осъществиха безпрецедентна акция, в която успяха да съберат стотици хиляди левове от дарения, СМС-и, спортни артикули, закупиха се билети и сезонни карти за 1 200 000 лв., беше разпродаден цял стадион дори за мач, който щеше да се играе без зрители…

В помощ на "отбора на народа" с притекоха знайни и незнайни доброжелатели, но съдбата на клуба стана заложник на отношенията между големите бизнесмени в страната и властта.

Снимка: БГНЕС

След като миналата седмица акциите на мажоритарния собственик на клуба Георги Попов бяха разнасяни из София в опит да бъдат джиросани на премиера, днес Васил Божков предложи изходът от кризата за клуба да бъде определен чрез гласуване в онлайн анкета.

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на Левски да бъде определен чрез електронно гласуване?", мотивира се той.

До момента в анкетата във Facebook са гласували близо 21 хил. потребители, като 80% от тях на шега или не подкрепят съдбата на Левски да се реши по този начин. Остават обаче още 16 часа до края на гласуването и обявяването на крайните резултати.

Действията на бизнесмена обаче не бяха приети от всички така радушно, като голяма част от феновете на клуба смятат, че това е нова подигравка с Левски. Председателят на Националния клуб на привържениците  Степан Хиндлиян oпредели случващото се като "жонглиране с клуба", а баскетболният треньор Тити Папазов, на когото Божков преди дни обеща акциите, поиска бизнесменът да не се подиграва с левскарите.

Снимка: БГНЕС

Другата новина от днес е, че ръководството на клуба след известно колебание прие дарение от депутата от ДПС Делян Пеевски в размер на 500 хил. лв.

"В тази ситуация ние сме натоварени с тази отговорност, че клубът да оцелее. От тази гледна точка нямаме право да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както сме правили в последните месеци, с една единствена цел - Левски да го има не само до Общото събрание, а и след това, и да го предадем "в добро здраве" на следващото управление", заяви изпълнителният директор на Левски.

Самото дарение предизвика бурни реакции, като Тръст "Синя България" - организацията на феновете, която притежава и 10% от акциите на "сините", категорично застана на позицията, че парите трябва да се върнат или да се предоставят за друга кауза.

По думите на Колев до края на юли клубът ще има нужда от още 3 млн. лв., за да си стъпи на краката, а въпросът за собствеността се очаква да се реши на 6 юли, когато ще бъде свикано Общо събрание на Левски.

Снимка: БГНЕС

В момента мажоритарният дял от акциите на сините са в офиса на клуба на стадион "Герена" и чакат развръзката на случващото се. Синята легенда Наско Сираков вече заяви готовност да поеме собствеността на клуба и получи подкрепа на голяма част от феновете.

В подкрепа на клуба не веднъж се изказа и премиерът Бойко Борисов, на когото изненадващо миналата седмица бе джиросан мажоритарният дял от акциите на Левски. Тогава Божков обвини министър-председателя, че от 10 години задкулисно прехвърля собствеността на Левски.  Самият Борисов вече  обяви, че държавата може да помогне на "сините", само ако се реши въпросът със собствеността и отказа да приеме акциите.

"Това беше подигравка, защото е ясна целта, по какъв начин и защо. Утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата по този начин. Как така? Без да ме питат?", коментира тогава Борисов.

Снимка: БГНЕС

Подкрепата си за Левски изрази и бизнесменът Кирил Домусчиев, който е собственик на футболния клуб "Лудогорец". Само преди дни за пореден път даде да се разбере, че обича футбола и сподели, че е готов да помогне на Левски. Домусчиев обаче дебело подчерта, че няма да става собственик на "сините", нито пък генерален спонсор.

Въпросът е как при толкова много доброжелатели клубът изпадна в настоящото си положение и разчита на феновете да го спасяват?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама