Голямата тайна: Колко от дрогираните шофьори ще бъдат осъдени

14:00, 22 май 20 25 2220 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

За разлика от САЩ, където лечението на наркозависимите е задължително, у нас става само по желание на наркоманите. През 2018 година има регистрирани 66 пътно-транспортни произшествия с шофьори употребили алкохол или наркотици, като живота си са загубили 7 души. Държавна тайна е, колко от дрогираните шофьори са били осъдени и на какви присъди.

Последният смъртен случай, причинен от водач, който е употребил наркотични вещества, постави под въпрос строгостта на закона при тези престъпления. Смъртта на Милен Цветков накара обществото да погледне много по-сериозно на този проблем.

Снимка: БГНЕС/ Колата на Милен Цветков

Приемането на опиати или алкохол се отразява на функционирането на мозъка, а тестовете на кръвта или слюнката всъщност е индиректен метод за измерване на нивото на това увреждане. Когато слюнката или кръвта дават положителен резултат за дрога, това означава, че мозъкът на човек е засегнат от тяхната употреба.

В МВР използват полеви тестове за наркотици по слюнка. С тях могат да се установят наличие на седем вида от най-често употребяваните дроги, когато са над определена гранична концентрация, а именно:

амфетамин - 50ng/mL; метаамфетамин -35 ng/mL; кокаин - 20 ng/mL; OPI /морфин/- 20 ng/mL; активната съставка на канабис THC - 5 ng/mL; диазепам - 15 ng/mL; метадон - 20 ng/mL/.

За разлика от тестовете по слюнка, тестовете от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период - от няколко дни до няколко седмици след вземането на наркотика. Въздействието на приетите опиати може да е отминало, но следите в организма остават, а това може да ви коства много. Българското законодателство преследва шофьори, които карат след употреба на наркотици, а не под въздействието им!

Снимка: БГНЕС

Според закона няма минимална граница за наличие на наркотици в тялото, което означава, че ако бъде установено каквото и да е количество опиати в организма на шофьора, той ще бъде подведен под отговорност. Наличието на алкохол в кръвта по-малко от 0,5 промила не се счита за нарушение. Административно наказание следва при алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а престъпление по Наказателния кодекс има, когато нивата на алкохол са над 1,2 промила.

При тези случаи пияните или дрогирани шофьори се наказват с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лева. Според адвокати тези нарушения често се гледат по съкратена процедура. Заради постигнатото споразумение с извършителите, повечето присъди са условни. Максималната присъда за причинена смърт след употреба на алкохол или наркотици е лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 20 години, като в закона е вписано, че при причиняване на смърт, обвиняемият няма право на споразумение. Според Богдан Милчев от института по безопасност по пътищата, няма шофьор, който да е осъден на максималната присъда, като средното наказание, което дрогираните и пияните шофьори получават е около 5 години и половина. За да влезе в сила максималната присъда, която законът предвижда, трябва да има така наречените утежняващи отговорността обстоятелства. Такива са бягството от местопрестъплението или причиняването на ПТП на пешеходна пътека.

"В сравнение със загиналите, вследствие на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техните аналози 9 души, загиналите през 2019 г., вследствие на това, че са напуснали пътното платно са 142 души, като това прави 22% от всички загинали за годината", казват още от Института за пътна безопастност. 

Снимка: CanStockoPhoto

По информация, предоставена от Главна дирекция "Национална полиция", от началото на годината са хванати 715 водачи, употребили наркотични вещества, а пътно-транспортните произшествия, причинени от дрогирани шофьори, са 28. В МВР не водят отделна статистика на смъртните случай, вследствие на дрогирани шофьори, а обща - за пияни и дрогирани.

Шестима души са загубили живота си заради пияни или дрогирани шофьори от януари до сега.

Нито една институция в страната не води статистика колко от заловените да шофират след прием на наркотични вещества са осъдени, какъв е срокът на присъдата и дали е ефективна или условна. Само през 2018 г. са хванати 2964 дрогирани шофьори. Колко от тях са осъдени остава статистическа тайна.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:28, 21 май 20

всичко се покрива - шуми се по 2 дена и после мълчание

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама