СБЛЪСЪК: Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий?

14:00, 26 май 20 / Сблъсък 25 7221 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 24 май, когато славянските народи почитат делото на светите братя Кирил и Методий, отново възникна напрежение по оста София-Москва. По повод празника Руският културно-информационен център в София представи изложбатаИзвoрът нa cлaвянcкaтa културa, в която са пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти, а приносът на България в създаването на славянската писменост изобщо не се споменава.

Изложените пана представят братята св. св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“ и успяха да разбунят духовете у нас  и да предизвикат вълна от остри реакции в българската общественост.

Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий? ТOPNOVINI.BG предствя позициите на Руския културно-информационен център и на една от партиите в управлението - НФСБ.

Партията на Валери Симеонов остро възрази срещу поредната хибридна атака срещу България и българската история. Според НФСБ изложбата изцяло изопачава историческите факти с грозната цел да омаловажи приноса на България в създаването на писмеността и държавността - не само на Русия, но и на редица други славянски държави.

Те посочват, че в експозицията изцяло е игнорирана огромната роля на Първото българско царство и на Климент Охридски, на Наум Преславски, както и на българските царе Борис и Симеон за създаването и налагането на кирилицата, на която днес пишат над 300 млн. души на планетата. Нито дума не се споменава и за това, че българските учениците на Кирил и Методий донасят в езическа Русия просветата, културата и християнството с българските книги на Преславската и Охридската книжовни школи.

Според тях е недопустимо в центъра на София да се експонира изложба, крещящо премълчаваща историческата истина и представляваща нищо друго, освен руски имперски фолклор.

„Българската история все още носи „синини от бича” на руските историци – унизена, смачкана и манипулирана...И днес управляващите в Русия продължават да подменят българската история”, пишат още от партията.

НФСБ настоя българското Външно министерство да излезе с реакция по повод изложбата, а Прокуратурата и ДАНС да защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски и антибългарски политически партии, медии и паравоенни организации, насочени към разгромяването на българската държавност и отклоняването на страната ни от европейския път на развитие.

Снимка: БГНЕС

От своя страна ръководителят на направление Обществена дипломацияв Руския културно-информационен център Константин Пеев е категоричен, че Русия не представя двамата солунски братя Кирил и Методий като руснаци и не отрича приноса на България.

Пеев не може да си обясни защо се е създало това напрежение около експозицията и не вижда причина за това експозицията да бъде сваляна предсрочно.

Първото честване на Кирил и Методий е в Русия през 1863 г. Второто честване се явява първо в България през 1868 г. в Пловдив. До ден днешен в цяла Русия делото на Кирил и Методий се отбелязва с изключителна почит и уважение. През 1900 г. България направи дарение на пълното копие на паметника на Кирил и Методий в Мурманск, обяснява Пеев.

Той припомня, че през 2018 г. на връх Шипка Руският патриарх Кирил произнесе знакови думи, че ако я нямаше България и българският народ, които ни дадоха просветата, науката и православието, нямаше да бъдем свидетели на днешна Русия. Пеев посочва, че това е огромно признание за България, което не е чувано от такава висота.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Анонимен 14:44, 26 май 20

Естествено, че е провокация, а ние пак им се вързахме...

2 Kaloyan Zlatev 14:48, 26 май 20

Да, разбира се! Руснаците са специалисти в това!

3 Анонимен 18:01, 26 май 20

Ясна е работата!

4 Снайпер 20:08, 26 май 20

Нищо не ви е ясно! Русия не отрича българското участие в тяхното просветяване, само премълчава някои факти. Наистина българската азбука, наречена кирилица пристига в Русия от македонските земи, но тези земи са били български по това време. Държавата Македония, сега "Северна" е създадена 1944 г. , а от 1991 г след излизането от Югославия е самостоятелна държава. А кирилицата е създадена от Климент Охридски, организирал и ръководел Охридската школа и Наум Преславски - ръководител на Преславската школа, по поръка на Княз Борис 1. Кирил и Методий са създатели на глаголицата, на която сме писали само 40 год. Братята руснаци много добре знаят това, както и факта, че на тази изцяло българска азбука в момента пишат над 300 млн. души по света. Четете историята и се просвещавайте, за да не ви завират в ъгъла!

5 Анонимен 21:23, 26 май 20

Само цитирам: "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език..."
Реформатори??? Как реформираш нещо което го е нямало? Създатели на църковнославянския език??? Книгите които са написали са били на ежедневния говорим език по това време в България! Т.е. Старобългарски. И... език не се създава. Поне по онова време никой не си е правил такива експерименти. Днес има Есперанто, Идо и пр. които обаче никой не говори.

6 Анонимен 22:12, 26 май 20

След това посегателство трябва да се вземат радикални мерки! Къде да сега националистическите партии! И още отдавна е доказан факт, светите братя са с български произход и самосъзнание, дойога ще се мълчи по този въпрос!

7 Анонимен 10:30, 27 май 20

Дезинформацията в действие... това е изопачаване на истината с цел увреждане на истинската история. Колко са "добри" в това отношение руските институции и техните пипала в България!

8 Анонимен 10:34, 27 май 20

Лека-полека, капка по капка, малко по малко. Пипват тук, пипват там... И така без прекъсване. Така се "работи" за постигане на руските дългосрочни цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама