Арестуваха уволнения полицай, предизвикал смъртта на афроамериканец

21:51, 29 май 20 / Свят 25 3905 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Властите в американския щат Минесота задържаха бившият полицай, предизвикал смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арестуването му, което пък предизвика масови протести в САЩ, предава БГНЕС.

„Служителят Дерек Шовин е задържан”, обяви шефът на обществената безопасност в щата Джон Хърингтън. Той не поясни какви обвинения са предявени към Шовин.

В Минесота и в други щати пламнаха масови протести тази седмица, след като в интернет бе разпространено видео от ареста на Джордж Флойд на 25 май в Минеаполис по подозрение, че е платил в местен магазин с фалшиви банкноти. Афроамериканецът бе закопчан в белезници и бе повален на земята. Шовин притиснал шията му с коляното си. Флойд викал, че не можел да диша, но от записа се вижда, че полицаите не обърнали внимание на това. Скоро след това афроамериканецът умрял в болница.

Шовин и другите трима полицаи, участвали в задържането на Флойд бяха уволнени на 26 май.  

Междувременно Тим Уолд, губернаторът на Минесота, сподели на пресконференция, че много жители на Минеаполис са престанали да вярват на полицейското управление в града след смъртта на афроамериканеца по време на ареста му.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама