СБЛЪСЪК: "За" и "против" затварянето на кварталните казина?

15:30, 08 юни 20 / Сблъсък 25 6268 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Управляващите възнамеряват да забранят игралните зали и казината извън курортите, 5-звездните хотели и граничните зони. Това стана ясно от внесените от НФСБ изменения в Закона за хазарта. Промените предвиждат действащите към момента игрални зали и казина извън посочените зони да продължат да работят до края на 2025 г. През следващите пет години пък фирмите ще могат постепенно да затворят бизнеса си.

Трябва ли да бъдат затворени кварталните казина и игрални зали? ТOPNOVINI.BG представя позициите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е инициатор на забраната, и на Ангел Ирибозов от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ).

 

 

 

След закриването на частните лотарии Валери Симеонов обяви, че готвените промени са втора стъпка срещу пандемията, наречена "хазартна зависимост". По думите му практически във всички български градове има всякакви зали, които упражняват и предлагат хазарт, и това трябва да бъде ограничено.

В мотивите към предложените промени се посочва, че хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления, за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”.

"Това е едно естествено продължение на битката, която започнахме с бизнеса на Васил Божков. И там успехът всъщност беше постигнат буквално за няколко седмици, когато има единомислие и единодействие, резултатите са налице. Надявам се и този път да си свършим добре работата в интерес на българското общество", коментира лидерът на НФСБ.

Ако промените бъдат приети, поетапно врати ще затворят 635 казина и игрални зали, а останалите обекти ще бъдат ориентирани към чужденците и туристите.

От игралната индустрия обвиниха Валери Симеонов в лобизъм и възроптаха, че подобни решения се вземат без дискусия с бранша. Ангел Ирибозов от БТАПОИИ предупреди, че това може да доведе до концентрация на този бизнес в ръцете на собствениците на луксозни хотели, а държавният бюджет ще пострада.

„От дълги години говорим за зависимостите в хазартната индустрия. Нито зависимостите се борят със забрани, нито се прави игрален туризъм тип „Лас Вегас” с ограничаване на бизнеса в определени курортни центрове. Зависимостите се борят с превенция. Останалата част е самоизолация”, коментира Ирибозов. 

По думите му в световен мащаб не повече от 3% от населението играе хазарт, а тези, които развиват зависимости, са от порядъка на 10%.

Според Ирибозов закриването на казината ще активизира криминалния контингент

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:18, 08 юни 20

V metal prez nowa byaxa npebiti do cmart bratyata Ivan i Barban ot gr Koinare Plevensko yl Xadwi Dimitat11 Barbav e v comotsoym i dbamata sa c mnogo wevove no glavata i tsyaloto tyalo um e v cinini vinovnitsite ca otkriti i CE nadyavame da ci nolychat zaclywenoto nakazanie blagodarim na MBP

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама