„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

09:00, 11 юни 20 / Спорт 25 4581 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Ивелина Илиева е родена в град Хасково в семейство на джудистка и футболист. Родителите ѝ са категорични, че Ивелина ще учи в паралелка с два чужди езика с идеята някой ден да влезе в езикова гимназия, но нейните планове били съвсем различни. Ивелина споделя, че сама започва да посещава залата по джудо, когато е само на 11 години. Там тя започва подготовка под ръководството на Продан Проданов, който навремето е наставник и на майка ѝ.

Снимка: Ивелина Илиева

Под негово ръководство тя печели международен турнир в Австрия в две поредни години и треньорът е категоричен пред майката и негова бивша възпитаничка: "Това момиче няма да учи в езикова гимназия, а в спортно училище". Майката приема съвета на специалиста и така младото момиче влиза в спортното училище в града.

Младежките си години Ивелина прекарва в София и продължава обучението си в СУ "Генерал Владимир Стойчев" и защитава цветовете на ЦСКА. След завършването кариерата и продължава в НСА, а от 2010 г. е част от Шун джудо клуб, където се готви при Свилен Скерлев.

Снимка: Ивелина Илиева

През годините Ивелина печели много на брой медали на балкански, европейски и световни първенства за девойки, като през 2016 г. печели сребърен медал на Европейското първенство, а през 2019 г. печели сребърен медал от Гран при по джудо в Ташкент.

Ивелина разкри пред TOPNOVINI.BG, че обикновено тренира по 2 пъти на ден и общото време, което прекарва в залата е около 5 часа. Въпреки всичко, режимът много зависи от това дали се намира в състезателен период или не. В свободното си време обича да прекарва сред природата и със семейството си.

Снимка: Ивелина Илиева

За джудото споделя, че я е научило да бъде силна, дисциплинирана, целеустремена и уверена. „Подготвя ме за по-трудния “спорт”- живот!“. Като най-труден период в спортната си кариера определя времето непосредствено преди края на квалификацията за Олимпийските игри в Рио, за които не ѝ достига 1 победа, за да се класира. По онова време Ивелина е съпътствана от тежка контузия, която по-късно се повтаря пак.

За мен единствената рецепта за шампион, е работа и пак работа“, категорична е Ивелина.

Снимка: Ивелина Илиева

За 2020 година си поставям за цел да свири химна в моя чест“, завърши Ивелина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама