СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ повече жени в армията?

10:00, 17 юни 20 / Сблъсък 25 5412 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Интервю на депутата от БСП бригаден генерал от запаса Кольо Милев за вестник „Дума“ нажежи страстите в армията. Милев засегна темата за жените военни и изказа мнение, че броят им нараства чувствително, като не е ясно доколко тази тенденция е положителна. От Сдружението на жените военнослужещи изразиха остро несъгласие. Представяме позицията на Кольо Милев и председателя на сдружението лейтенант Мария Крашевска.

 

                                                                                                           

 

Депутатът повдигна въпроса за жените в армията, говорейки за Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. Документът бе приет от парламента в края на май. Основните негативни тенденции, които бяха отчетени, са недофинансирането и некомплектът. Според бригадния генерал докладът е „добре структуриран“ и „стандартен“. „Това е похвално и заслужава одобрение като форма и съдържание, но има неща, които се нуждаят от оценка и разяснение“, коментира той.

И има предвид: „една сериозна тенденция, за която докладът не дава оценка доколко е позитивна за състоянието на Въоръжените сили“. „Броят на жените военнослужещи в последно време нараства чувствително, включително и делът им в контингентите зад граница. Известно е на какви длъжности обикновено се назначават жени, избягват се строевите“, заяви Милев. „Увеличението на техния дял води до негативен ефект и трябва да бъде ограничено по някакъв начин“, посочи депутатът. Той бе категоричен, че са налице повече социални разходи (майчински, болнични и т.н.), повече отсъствия от работа заради здравни проблеми, свързани с децата, което влияе на състоянието на подготовката и поражда проблеми в колективите. „Едни се товарят с повече задачи, за да покрият отсъствието на жените“, изтъкна Милев.

Снимка: БГНЕС

В позиция от Сдружението на жените военнослужещи изразиха огорчение и категорично несъгласие с твърденията на Кольо Милев. Председателят на сдружението лейтенант Мария Крашевска коментира, че казаното от Милев може да доведе до възникване на напрежение между военните мъже и военните жени, и до предпоставки за нарушаване на принципа за равнопоставеност.

Към момента жените военнослужещи са 16% от общия числен състав на Българската армия, което е на нивото на останалите армии на страните членки на НАТО и показва, че това е правилният път към успешното разчупване на стереотипите“, заяви Крашевска и допълни, че респективно се увеличава и делът на жените в мисиите зад граница, като до момента не е надвишавал 9%. „Известно е например, че при някои от мисиите се налага да се претърсват и обискират жени и деца, което в съответствие с международното законодателство, задължително се извършва от жени военнослужещи“, уточни лейтенантът.

По повод казаното от Милев за социалните разходи, Мария Крашевска уточни, че в Закона за отбраната ясно е разписано кога, на кого и при какви условия се предоставят те. „В Българската армия безспорно служат амбициозни, съпричастни и смели жени, които отстояват своите принципи, развиват се, усъвършенстват своите възможности и служат рамо до рамо със своите колеги“, категорична бе тя.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама