„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

12:00, 18 юни 20 / Спорт 25 5824 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Христо Христов е роден на 27 април 2001 година в град Варна и вече 7 години тренира вдигане на тежести. Много от родните спортисти и треньори определят Христо за бъдещето на този спорт. През годините България има много шампиони във вдигането на тежести – Йордан Биков, Гълъбин Боевски, Божидар Андреев и много други, като скоро бройката ще се увеличи с още един. Христо е едва на 19 години, а вече е бил 4 пъти европейски шампион при младежите, като това се случва през 2016, 2017, 2018 и 2019 г. През 2017 г. родната надежда става световен шампион на първенството в Банкок, Тайланд, а през 2018 г. става вицеолимпийски шампион на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина.

Снимка: Facebook/Христо Христов

Пред TOPNOVINI.BG Христо споделя, че двете основни цели, които поставя пред себе си са да стане европейски шампион при юношите за 5-ти път и да завоюва медал от европейското първенство по вдигане на тежести за мъже.

Като главен виновник за стартиране на кариерата му като щангист Христо определя своя баща Димитър, който също е бил спортист. Освен баща си, олимпийската ни надежда има само още един идол в щангите, а именно вече покойният Величко Чолаков. За него младата надежда казва: „Той беше много неща, но най-важното е, че беше човек с главно „ч“ и огромно сърце.“

Ежедневието на Христо минава в тренировки, като в залата прекарва около 4 часа всеки ден, а свободното си време е посветил на семейството и приятелката си.

Снимка: Facebook/Христо Христов

В кариерата си до момента щангистът е имал два трудни момента. Първият път, в който Христо е изправен пред трудност е когато се контузва по време световното първенство за юноши, което се провежда на остров Фиджи. За втория по-тежък момент в кариерата си щангистът разказва, че се случил по време на международният олимпийски турнир в Малта. Тогава Христо не се чувства добре психически и споделя, че се е справил със ситуацията благодарение на семейството и приятелката си.

Твърди, че спортът му е дал изключително много, а именно дисциплина, добри маниери, известност и финансова независимост, но въпреки това споделя, че му е взел и някои неща. „Спортът отнема много моменти от моя живот. Отнема много празници, много моменти с роднини и приятели, както и много от времето ми“.

Снимка: Facebook/Христо Христов

Младият щангист определя постоянството, упоритостта, издръжливостта и психическата устойчивост като основни съставки в рецептата за успех.

Тази година няма да пропускам състезания, тъй като всяко едно е важно за пътя към олимпиадата в Токио“, споделя надеждата на родните щанги.

За финал Христо казва, че след 10 години се вижда щастлив и на върха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама