СБЛЪСЪК: "За" и "против" превръщането на "Св. София" в джамия

12:00, 02 юли 20 / Сблъсък 25 5772 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Турция решава за статута на храма-музей „Света София“. Днес трябваше да стане ясно дали да храмът да остане музей или да върне статута му на джамия, но Държавният съвет отложи решението в рамките на 15 дни.

„Света София“ или „Църква на светата Премъдрост Божия“ е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква. След превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия. Като джамия храмът е служил 481 години. „Св. София“ е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският министерски съвет взема решение за превръщането й в музей и тя функционира като такъв от 1935 г. насам. Тя е един от символите на Истанбул и се посещава средно от 3,7 милиона души годишно. От 1985 г. „Св. София“ е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

"Света София" е духовният дом за православните християни, по същия начин както Ватикана е за католиците или Мека и Медина е за мюсюлманите.

Храмът периодично е използван за мюсюлмански богослужения, но не е действащ храм. Евентуалното превръщане на музея в джамия обаче поставя множество теологични и практически въпроси. Част от тях засягат статута на безценните византийски мозайки с изображения на императори и техните семейства и религиозни сюжети. Идеята за промяна на статута на „Света София“ получи широк международен отзвук. Политическите анализатори по света смятат, че това е отчаян ход на управляващите в Анкара да превърнат президента Реджеп Ердоган поне в спасител на традициите на нацията заради спадащото доверие в управлението, провала с превенцията на разпространението на коронавируса, икономическата криза и др. Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение…

"За" и "против" превръщането на "Св. София" в джамия. TOPNOVINI.BG публикува по темата мнението на турски историци и на Вселенския патриарх Вартоломей.

Голяма част от турските историци дадоха пълната си подкрепа за отварянето на "Света София" като джамия.

Според проф. Бугра Екинджи "Света София" е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи". "Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята друг турски историк Фатих Джан.

"Нашият мюсюлмански народ очаква да бъде прекратено пленничеството на "Света София", коментира историкът Явуз Бахадъроглу. Той отбелязва, че "там, където някога Мехмед Втори Завоевателя, ходжите и армията му са скланяли глава към земята в молитва, внуците им сега газят с крака". "Вече е време да се избавим от проклятието на Завоевателя, като сложим край на тази трагедия", смята историкът. Бахадъроглу изтъква, че "Света София" е собственост на Турция и въпросът за превръщането й отново в джамия не засяга никой друг народ.

На това мнение е и колегата му Мустафа Армаган. "Завоевателят ни е подарил "Света София" като джамия. През последните десет години ние счупихме оковите на опекунството и вътре (в страната) и навън. Турция е достигнала нивото на самоувереност да отвори "Света София" като джамия", посочва той.

Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей изрази покруса от плановете на Турция да превърне бившата православна християнска катедрала „Света София“ в джамия. "Вместо да се обединим, наследство от 1500 години ни разделя. Аз съм натъжен и разтърсен“, коментира духовният водач на 300 милиона православни християни по целия свят. Той предупреди, че ако Турция продължи напред с плановете си за превръщане на "Света София" в джамия, рискува да настрои християните срещу мюсюлманите. 

„Превръщането на Истанбулската „Света София” в джамия ще предизвика световен раздор...Промяната на статуквото "ще разруши мира между тези два свята във време, в което човечеството се нуждае от единство повече от всякога поради пандемията от COVID-19”, каза Вартоломей.

Вселенският патриарх изрази надежда мъдростта и здравият разум в крайна сметка да надделеят. Той призова турския народ да се застъпи за универсалния характер на паметника, подчертавайки, че като музей "Света София" събира хора и култури от цял свят.

Реклама