Асим Адемов: Образованите младежи са фундамент на демокрацията

17:22, 02 юли 20 / Политика 25 1565 Шрифт:
Автор:

Когато говорим за младежки политика, винаги трябва да говорим за това какви резултати очакваме  да видим и да проследим дали сме ги постигнали. Това трябва да го гледаме през призмата на образованието. Колкото повече образовани млади хора участват в тези програми, толкова и резултатите ще бъдат по-добри. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов по време на  уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум.

Адемов допълни, че за евродепутатите от ЕНП образованието е основен инструмент за развитие на всеки индивид. "Доброто образование стимулира иновациите. Образованите младежи са фундамент на демокрацията.  В едно общество колкото повече образовани кадри има, толкова демокрацията в него ще бъде по-стабилна", категоричен е той.

"Видяхме по време на тази пандемия пред какви изпитания бяха изправени учениците, учителите и родителите. Трябва да похвалим българската образователна система, моите колеги - учителите, които адекватно успяха да се включат в онлайн образованието. Буквално за дни успяхме да овладеем ситуацията", заяви още Адемов.

Той отбеляза, че коронакризата и онлайн обучението са показали и някои пропуски, които той разделя в три групи предизвикателства. "Нужна е по-добра свързваност в отдалечените райони. Видя се, че някои от преподавателите имат нужда от допълнителни обучения за онлайн преподаване. Третият проблем е свързан с оборудването на някои ученици, най-вече от малцинствените и уязвимите групи, които останаха встрани от този процес. Това не е проблем само на България, а на целия ЕС", каза евродепутатът. 

Според него "Еразъм+" е една от най-отличните програми в ЕС. "За новия период настоявахме да има трикратно увеличение на бюджета на програмата, но за съжаление няма да е толкова голямо. Засега се очертава да бъде двукратно, но е по-добре от това да няма. Продължаваме нашата битка в Комисията по образование и култура, за да дадем възможност на повече млади хора да общуват помежду си", завърши Адемов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама