СБЛЪСЪК: Кой решава кого да охранява НСО?

12:00, 09 юли 20 / Сблъсък 25 5843 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Комисията, която определя допълнителните охраняеми лица от Националната служба за охрана (НСО), днес се събира извънредно след инцидента край парк "Росенец", където служители на НСО, охраняващи почетния президент на ДПС Ахмед Доган, упражниха сила срещу лидера на "Да, България" Христо Иванов при опита му да достигне брега пред лятната резиденция на политика. 

Случаят отново повдигна въпроса за кръга от лица, които се охраняват от службата и начинът, по който той се определя. Вчера държавняит глава Румен Радев потвърди, че служители на НСО са участвали в инцидента и призова Ахмед Доган и дпутата от ДПС Делян Пеевски да спрат да ползват услугите на службата. Президентът каза още, че законодателството от 2015 г. за службата отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава и на практика е в ръцете на премиера чрез подопечните му МВР и ДАНС.

Президент или премиер - кой решава кого да охранява НСО? TOPNOVINI.BG представя мението на депутата от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров и на бившия служител на НСО Николай Марков.

 

 

"НСО е служба към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав", заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров. По думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава.

"Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало? Нямаше закони за службите – нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления“, така Лазаров коментира твърдението на президента Радев, че със законовите поправки са ограничени правомощията на държавния глава в НСО.

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи. „Началникът на службата ежегодно изпращат доклад на президента за дейността. Какви още правомощия иска президентът?“, посочи той.

Лазаров обясни, че освен премиерът, президентът и председателят на Народното събрание, НСО може да охранява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС – по преценка на една комисия.

„Тази комисия се ръководи от началника на НСО, който е назначен от президента. Заместниците му са назначени от него“, каза Лазаров.

На въпрос коя партия има мнозинство в комисията, решила да се охраняват почетният председател на ДПС Ахмет Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски – той отговори, че това няма значение, защото председателят на комисията определя дневния ред. Лазаров отхвърли думите на държавния глава Румен Радев, че охраната на Доган и Пеевски зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов.

Бившият служител на НСО Николай Марков изказа точно обратната теза. По думите му процедурата за назначаване на шефа на НСО е съгласувателна с Министерски съвет, а не еднолична.

„Аз по-големи глупости не бях чувал от политик... В закона наистина пише, че президентът осъществява контрол и ръководство над НСО, но само за три неща – назначаване/освобождаване на началника, утвърждава основните структури и удостоява офицери с висши звания", коментира той изказването на Димитър Лазаров. 

Експертът отхвърли и твърдението, че началникът на НСО свиква комисията, която определя кои лица да бъдат охранявани. По думите му и другите членове – шефът на ДАНС и главният секретар на МВР също могат да предлагат свикване, като в нея няма решаващ глас. 

Той обясни, че в крайна сметка протоколът от тричленната комисия се утвърждава от премиера. Ако е имало някой против от тримата представители - НСО, МВР или ДАНС - това се записва в протокола, като се прилага и аргументативна част. Протоколът отива обаче при премиера. "Крайната отговорност за решението на Комисията е на премиера, а не на комисията. Мотивационната част на Комисията отива при премиера. Папката отива при премиера", заяви Николай Марков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама