Антикорупционната група в ЕП обсъжда сигнал на Радан Кънев за ситуацията в България

15:53, 09 юли 20 / Политика 25 2132 Шрифт:
Редактор:

Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент се събира за обсъждане на сигнал за кризата на правовата държава в България. Това съобщи евродепутатът от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев в профилите си в социалните мрежи.

Кънев, който е подал сигнала, обяви и че ще предложи устен въпрос до Еврокомисията с дебат в пленарната зала и резолюция на ЕП. Според публикациите му във "Фейсбук" и "Туитър" обсъжданията текат към този час, съобщава "Дневник".

Интергрупите се формират от евродепутати, които обменят информация и възгледи по определени теми и насърчават контактите с гражданското общество. Те не изразяват гледната точка на парламента, но помагат евродепутати да добиват по-добра представа за проблеми в страна членка.

"Ще поставя и актуалния въпрос за безпрецедентното нахлуване на спецпрокуратурата в сградата на администрацията на президента ден след като той зае позиция по казуса "НСО - Доган - Пеевски", продължава Кънев. От публикациите му се разбира, че освен инцидента на Националната служба за охрана с Христо Иванов в сигнала се съдържат и други случаи - "чистката в БНТ и НОВА" и "нарушаването на презумпцията за невиновност и медийното правосъдие".

Кънев обяви още, че в близките дни ще предприеме "следващи действия, в т.ч. питания и сигнали до Европейската комисия, президента на ЕК Фон дер Лайен и ресорните комисари".

Той прилага и писмото си до Антикорупционната интергрупа, чиято тема е "упадък и влошаване на върховенството на закона в България". В него той изразява дълбоките си притеснения заради упадъка, а в писмото "се споменават само няколко примера за крещящото погазване на медийната свобода и основни човешки права, включително самата презумпция за невинност, която е основополагаща в европейската правна система".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама