Ситуацията ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция, има арестувани

23:49, 10 юли 20 25 4250 Шрифт:
Автор:

Ситуацията във втория ден на антиправителствени протести ескалира за пореден път минути преди 23:00 часа. Протестиращите започнаха да хвърлят бутилки и предмети срещу полицаите. Това доведе до значително увеличаване на униформените и кордона им. 

Полицията, вече въоръжена с бухалки, използва салзотворен газ срещу протестиращите, които минути преди полунощ са предимно младежи. Цялата сграда на правителството е обградена от стотици полицаи.

Валентина Каменарска разпространи видео в социалните мрежи, на което се вижда полицейски произвол. Арестувани са още няколко младежи. На място пристигна и линейка.

2

Всичко стартира минути след 20:30 часа, когато за първи път избухна напрежение между протестиращите и полицията.  Това се случи секунди след като премиерът Борисов влезе в сградата на Министерски съвет след като говори пред своите симпатизанти.

Органите на реда успяха да запазят кордона, а множеството тръгна в посока Народното събрание и Орлов мост. Целият център бе блокиран от стотици полицаи, които се опитваха да не допуснат среща между двете големи групи.

"Решихме да се насочим към парламента, защото искаме развитие. Не е достатъчно само да викаме. Искаме да престане този геноцид на Борисов, за да не емигрираме", заяви пред bTV протестиращ.

В 21:00 часа ситуацията ескалира. Автобусите на симпатизантите на ГЕРБ бяха блокирани около храм-паметник "Св. Александър Невски" от протестиращи, които бяха решени да не ги допуснат да си тръгнат от София. Масово се скандираше "платени боклуци". На полицаите беше наредено да свалят каските си, за да се опитат да покажат, че не искат агресия. 

"За 30 лева се продадоха тези хора. Чатовете им ги видя цяла България. Не става мирно, трябва да им покажем, че има народ", каза друг протестиращ.

Снимка: Юлиан Тодоров

На улица "Г. С. Раковски" полицията изблъска протестиращите, които с велосипеди също се опитаха да попречат на автобусите със симпатизанти на Борисов да напуснат София.

Малко след 21:10 часа вече имаше арестувани, а протестиращите се оплакваха от полицейски произвол. Към този час задържаните бяха трима.

Снимка: Юлиан Тодоров

След 21:30 часа протестиращите се върнаха пред сградата на Министерския съвет, където продължиха да скандират "Оставка". 

От ГЕРБ обявиха, че ултраси и платени провокатори са извършили погром върху автобусите им.  "Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност. От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия", съобщиха от управляващата партия.

Към 22:00 часа броят на протестиращите продължаваше да расте. 

От президентството обвиниха управляващите. "Управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление.  "Призивът на държавния глава към гражданите беше категорично ясен: "Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро", заяви Румен Радев пред протестиращите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама