Сайтовете за залози с превенции в борбата срещу хазартната зависимост

12:30, 26 юли 20 / Спорт 25 1922 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Привързаността към хазартните игри се окачествява като поведенческа зависимост, при която еуфорията и насладата идват след поредица от залози. Експертите в областта разграничават хазартната зависимост от пристрастяването към тютюн, алкохол, храна и упойващи вещества, но тя се оказва не по-малко опасна. Среща се под лека, средна и тежка форма и е разпространена в цял свят, включително и в България.

Диагностицирането на хазартна зависимост може да се определи само от поведението и действията на засегнатия. Ако вие или ваш близък отговаряте положително на повечето от следните въпроси, потърсете помощ от съответните организации и програми за лечение.

  • Мислите ли постоянно за залози?
  • Имате ли неуспешни опити за спиране на хазартните игри?
  • Преследвате ли загубени пари?
  • Лъжете ли близки и приятели за стойността на загубените залози?
  • Използвате ли хазарта за бягане от отговорност и забравяне за битовите проблеми?
  • Усещате ли отчуждаване от семейство и приятели?
  • Залагате ли по няколко пъти на ден?

Разбира се, съществува форма, наречена “социален хазарт”, която не е опасна за играчите. Този тип залагащи участват в развлекателни игри, търсейки нови запознанства и прекарвайки време с приятели. При тях хазартът е единствено с цел забавление, без да се търси задължителна печалба или възвръщане на загубени пари.

Пристрастяването може да се класифицира по още един показател – в зависимост от хазартната игра. Тотото и лотарийните билети попадат в групата на “мекия хазарт”, докато рулетката, бингото, блекджекът, слот игрите са считани за по-опасни поради възможността за повече залози в кратък интервал от време.

Снимка: Pixabay

Онлайн залозите са обособени в друга група, тъй като остават на един клик разстояние и залагащите много по-лесно могат да се доберат до търсената игра. Поради тази причина участието в сайтове за залагания като Efbet и Bet365 трябва да премине през предварително разучаване на платформата и определяне на начален баланс. В бетинг портала на BGBookies ще откриете експертна информация за всеки хазартен сайт и стратегии за поддържане на прилична успеваемост.

Например в независимото ревю на Winbet от BGBookies са публикувани стъпки за регистрация, верификация на акаунт, начин на депозиране, колко време отнема тегленето, налагане на лимит на залозите, което е изключително важно за успешното залагане.

Борбата на сайтовете за залози срещу хазартната зависимост протича в няколко направления. През 2019 г. световните компании решиха да увеличат даренията от 0.1% до 1% от приходите за календарната година, което подкрепи организациите на Острова с около 90 млн. евро.

Освен това онлайн букмейкърите си партнират с програми за отговорен и разумен хазарт като Gambling Therapy, BeGambleAware, GamCare и други. При установяване на прекомерно количество залози от дадена сметка или внушително увеличаване на депозитите спрямо предходен период, хазартните сайтове налагат лимит на депозит/ залог. Това не позволява на участника да прекрачва границата на разумното залагане. Например австрийският бранд Bwin, който е легализиран в България, лимитира потребителите, ако загубят 10,000 евро в рамките на 30 дни.

Снимка: CanStockPhoto

Популярно средство в борбата срещу хазартната зависимост е ръчното лимитиране на игралната сметка. Потребителите сами определят какъв да е максималният им депозит за седмица/месец, колко да залагат и на кои игри. Имат право също на опция “Отпуска”, при която сметката им бива заключена за определен период от време. Дори при връзка с отдел “Обслужване” и молба за отключването ѝ, букмейкърът няма да нанесе промени до изтичане на зададения срок за почивка.

Лимитирането на игрални сметки и временното спиране на залозите не са най-сигурните методи за справяне с хазартната зависимост. Трябва да се потърси помощ от психолог или заведение за зависими, където се прилага специална програма за лечение.

Не подценявайте опасността от развиване на хазартна зависимост!

Няма лице, защитено от развиване на подобно психично разстройство, затова бъдете отговорни и разумни при участие в развлекателни игри, особено в интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама