Жените срещу правителството в Полша заради Истанбулската конвенция

17:00, 27 юли 20 / Свят 25 1566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Десеткихиляди протестиращи, по-голямата част от които жени, изляха по улиците във Варшава този петък заради последното решение на управляващите да оттеглят Полша от Истанбулската конвенция. Страната я ратифицира през 2015 г. под управлението на центристката партия „Гражданска платформа“, пише Politico, но е напът да бъде отменена от новата управляваща партия „Право и справедливост“.

Как се стигна дотам?

Истанбулската конвенция в Полша беше ратифицирана в същата година, в която в страната бе проведено най-мащабното изследване относно жертвите на домашно насилие.

Данните показваха, че 19% от анкетираните жени са подложени са физическо насилие от своя партньор, пише Bloomeberg. A 37% от жените редовно са подложени на психическо насилие. Също така стана ясно, че жертвите рядко докладват за насилието.

Крайните патриархални традиции в страната квалифицират домашното насилие като „семеен въпрос“, което означава, че малтретираните жени на практика не могат да очакват помощ отстрани. На този фон ратифицирането на Истанбулската конвенция изглеждаше повече от необходимо. Пет години по-късно обаче страната поема по нов курс.

Джендърът като заплаха за семейните ценности

От идването си на власт дясно националноконсервативната партия „Право и справедливост“ и нейният лидер Ярослав Качински не се свенят да взима крайни решения. Основната линия на тяхната кампания е придържане към традициите и борба срещу „западните влияния“ - феминзъм и ЛГБТ права. За тях Истанбулската конвенция учи децата на понятия като джендър, които заплашват семейните ценности.

"Текстът ѝ съдържа елементи от идеологически характер, които считаме за вредни", казва правосъдният министър Збигнев Жобро на пресконференция по въпроса на 20 юли, цитиран от Ройтерс.

Но за полякините решението е опит да за легализиране на домашното насилие. „Право и справедливост“ са женския ад, казва Марта Лемпарт, една от организаторките на протеста.

Изглежда, че нищо няма да промени решението на управляващите

Международните лидери също не замълчаха по въпроса. От Съвета на Европа определиха решението на Полша да излезе от Истанбулската конвенция като тревожно и огромна стъпка назад. Според генералния секретар Мария Пейчинович-Бурич остарялата политика на партията е „чума, по-опасна от комунизма“.

В Полша жертвите на домашно насилие не получават адекватна защита. Според доклад на Human Rights Watch дори при доказани случаи насилникът се разминава с предупреждение.

Въпросът сега е дали тези протести ще успеят да смекчат амбицията на правителството или след почти пълното криминализиране на абортите в страната, оттеглянето от Истанбулската конвенция ще е финалната точка на радикалните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама