Правителството няма намерение да подава оставка, категорична е Сачева

09:10, 01 авг 20 / Политика 25 2368 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в МСТП. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши", каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Нека се вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата. Нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници. Да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК-решения на 31 август, които ще останат без пари. Ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен", призова тя.

Удължават ТЕЛК-решенията до 31 октомври

"Как ще се организират тези избори с машинно гласувате 2-3 месеца преди редовните, това ще доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните избори. Правителството губи имидж от това да остане на власт, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа", добави социалният министър.

"Тежа на мястото си и не правя компромис със себе си и съвестта си. За всичките си действия в политиката имам доказателства. Ако някой разбира политиката като палатки, писане на статуси във фейсбук и т.н., аз не я разбирам така. Ако действията ми са нарушили нечии права, съм готова да нося отговорност. Вярвам на премиера Бойко Борисов", допълни Сачева.

Готвят кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени от септември

Според нея при служебно правителство площадите ще се напълнят с гладни и болни от коронавирус хора, защото то няма да има механизми и права по които да работи.

Относно огнището на коронавирус в Дома за възрастни в Русе, социалният министър съобщи, че вчера министерството е обърнало внимание на всички кметове – доставчици на социални услуги за това, че през лятото не трябва да се отпускат, и домовете за настаняване трябва да спазват строг контрол на превенцията. "В Русе наблюдаваме обстановката, ако се наложи, хората може да бъдат настанени в други хора. Ще направим проверка там, защото персоналът се оплаква от много лоши условия на труд", допълни Сачева. Тя припомни, че заплатите на хората, които работят в домовете за социални услуги, ще бъдат увеличени с 20%. Става въпрос за 10 00 души. С 30% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници.

"В момента няма недостиг на персонал в Дома в Русе – 69 души са на работа там, 6 човека са болни, ако има недостиг, тогава ще бъдат командировани още хора", заяви Сачева.

"Социалното министерство веднага се намеси в случая, в който майка и баща се карат за детето си в Елин Пелин, и в момента има постановени глоби на семейството. Случаят е известен на социалните работници. Към момента в страната има 38 подобни тежки случаи на конфликти – нека родителите да търсят общо решение в полза на децата, защото такива скандали оставят белези у децата за цял живот", призова министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама