Ден 28: Протестиращите погребаха „диктатурата“ в България

21:25, 05 авг 20 25 3616 Шрифт:
Автор:

За 28 ден граждани излязоха на площад "Независимост" в София, настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на предсрочни избори. 

Пред Министерски съвет те  направиха демонстрация, в която носеха ковчег с надпис "Диктатурата на Борисов" и крещяха: "Мутри вън". Малко след 20 часа протестиращи  направиха символично погребение на „диктатурата“ в България.  

Снимка: БГНЕС

Традиционно след 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие до палатковия лагер на "Орлов" мост.

Силната буря в София не изгони протестиращите от трите блокирани точки в столицата. Въпреки това тя раздуха палатките им, но демонстрантите успяха бързо да поправят щетите. В района има полицейско присъствие. Бурята отнесе част от палатковия лагер и на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет. Протестиращите там заявиха, че ще пренощуват в микробуса.

Снимка: Topnovini.bg

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели пред БНР протестиращ.

Протести има и в други градове

Търсейки подкрепата на повече граждани, организаторите на антиправителствения протест в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор.  Протестът ще завърши с ществие по улиците „Георги Раковски” и „Търговска”.

Междувременно шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама