Военни пилоти искат извинение от Борисов за думите „прост летец“

17:26, 06 авг 20 25 2206 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бивши военни пилоти поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради думите му, че президентът Румен Радев е "прост летец". Думите бяха част от запис, за който се предполага, че е телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев, съобщи БНР.

В интервю за Нова ТВ самият Томислав Дончев признава, че е водил такъв разговор с Борисов в края на 2018 г., но официална техническа експертиза все още не е направена.

„Това са финландци, не са си избрали един прост летец. Бил летец. Ние имаме хиляди летци…“ (следва нецензурен израз) - тази репликата предизвика недоволството на летците.

С уговорката, че трябва да се докаже автентичността на записа, 17-те военни пилоти публикуваха призива си за извинение. В него припомнят, че нито първите български летци, използвали самолета като бойно средство за първи път в историята на военната авиация, нито Асен Йорданов, участвал като инженер в конструирането на самолетите „Боинг“, нито първите български космонавти, нито пилотите, които охраняват въздушното пространство, са „прост летец“.

Как може да употреби тая обидна квалификация „прост летец“? Нямам предвид, че е отнесена към президента. Ние се чувстваме също летци и сме летци“, коментира един от подписалите писмото - о.з. бригаден генерал Стефан Петров. „Записът е част от компроматната серия на политически схватки в родната публичност, но прекрачва всякакви морални граници“, казват военни пилоти, въздушни асове и командири на бойната ни авиация в миналото.

Генерал Стефан Петров смята, че 35-те години във военната авиация, заеманите позиции като командир на военна база, като представител на България във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция, и като заместник-военен министър в служебния кабинет Герджиков му дават основание публично да изрази гражданската си позиция по казус, който би трябвало да възмути и неговите колеги на активна служба. 

В случая няма нищо политическо. В случая това е наш израз чисто на гражданска позиция. Почувствахме се жестоко обидени, засегнати. Защото това е наистина недопустимо отношение към военните летци. Още повече - това не е за първи път, такива изявления, които премиерът прави“, посочи той и припомни, че подобно нещо премиерът е изказал и след трагичната катастрофа 2003 г. с военен хеликоптер при гасенето на огромен горски пожар в района на Разлог. „Тогава премиерът заяви, че военните летци не били подготвени. И през 2017 г., след катастрофата с хеликоптера на военноморските сили в „Чайка“, определи професията на военния пилот като скъпо хоби. А сложната и скъпа авиационна техниката като „скъпи играчки“, обясни ген. Петров.

Той прави уговорката, че трябва да се докаже дали записаният глас е на премиера. И ако той е негов, да последва извинение. „Първо ние очакваме да се проведе незабавно и обективно разследване за доказване истинността на този запис“, посочи той.

Преди седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема отправените реплики и не обвърза записа с гласа на премиера, но подчерта, че бойните пилоти заслужават уважение. „Аз не знам от кого са казани. Не искам да коментирам, но никога не бих нарекъл български офицер, който и да е той, без значение дали е от авиацията, дали от артилерията, дали е от флота, от Сухопътни войски, прост някакъв си. Българските бойни летци не са прости. Тоест, не са обикновени летци“, посочи Каракачанов.

В публичното си писмо 17-те пенсионирани военни летци призовават премиерът да потърси повече информация за професията "военен летец“ от председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание – генерал Константин Попов. Той е от парламентарната група на ГЕРБ. Попов, както и депутатът на ДПС Симеон Симеонов, са командвали военната авиация преди години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама