Протестно автошествие задръсти АМ „Тракия“ за часове, издирваха Пеевски в Пазарджик

15:05, 12 авг 20 / София 25 4004 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Група протестиращи срещу правителството потеглиха тази сутрин от София по автомагистрала „Тракия“ в посока Пазарджик с намерението да шофират по аутобана с 50 километра в час.

Към 12:00 ч. резултатът беше близо 20-километрова тапа по аутобана.

Протестиращите отбиха при тунел "Траянови врата", където архимандрит Дионисий отслужи молебен. "Това автошествие го приемете като един парад по българските пътища на почтеността срещу управлението на алчността, безобразието и унищожението на българската нация", заяви духовникът пред камерата на БТВ. Шофьорите също подкрепят блокадите, 90% от водачите днес са на страната на недоволните, заяви един от участниците в акцията.

Имаше обаче и водачи, които се опитаха да изпреварят шествието през аварийната лента. Намесата на пътната полиция предотврати инциденти.

Това е форма на протест срещу управлението, посочи Димитър Митев: "В момента отиваме към Пазарджик - важен областен център, в който обаче не виждаме протестни действия. Има там наши сподвижници. Има граждански активни хора, на които искаме да вдъхнем малко смелост и кураж. ОТ МИР - Пазарджик е избран депутатът Делян Пеевски, който в момента заедно с Борисов управлява държавата, да попитаме гражданите на Пазарджик дали са доволни от техния депутат Пеевски, тези, които са гласували за него, ако изобщо има такива, и, разбира се, ще минем през пазарджишкия затвор да спрем и да попитаме надзирателите дали са приготвили килията за Бойко Борисов и за Делян Пеевски“.

Около 14 часа шествието се насочи по обратния път към столицата. Преди това автоколоната от 13 автомобила премина през центъра на Пазарджик и престоя двайсетина минути пред сградата на общината.

С мегафони протестиращите заявиха, че Пазарджик трябва да се включи в протестите и исканията за оставка на премиера и на главния прокурор. В града участниците в акцията извършиха и символично издирване на депутата Делян Пеевски. 

От Пътната полиция съобщиха пред БНР, че към 14,30 часа няма проблеми в движението по магистрала „Тракия“.

 От днес кръстовището при Ректората на Софийския университет отново е затворено от протестиращи.

Организаторите на протеста от т.нар. „Отровно трио“ обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, както и пред Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС

От СДВР съобщиха, че полицията е предотвратила разрастване на конфликти и напрежение в района на „Орлов мост“. Малко след 23.00 часа в полицията е получено съобщение за възникнал спор между група граждани. Минути по-късно е получен и друг сигнал за жена и мъж във видимо нетрезво състояние, които настоявали да се приобщят към протестиращите и да се настанят в изградения палатков лагер на площада. Тази сутрин към 9.30 часа пред сградата на президентството 61-годишна жена е направила опит да влезе в държавната институция. След намеса на полицейски служители тя е изведена от района и настанена в Център за психично здраве.

34 ден на протести: Връщат барикадите при Ректората на СУ

Поради затворените кръстовища са променени маршрутите на част от линиите на градския транспорт:

Автобусни линии 72, 76, 84, 94, 184, 204, 304 и 604 и тралейбусни линии 1, 2, 4, 5, 7, 8 и 11 са отклонени както следва:

- Автобусни линии № 84, 184, 280, посока "Орлов мост" обръщат преди "Орлов мост" и обратно по маршрута.

- Автобусни линии № 72, 76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Драган Цанков“, бул. „П.Яворов“ и по маршрута двупосочно.

- Автобуснна линия № 94 обръща на ул. „Ген.Гурко“ и обратно по маршрута;

- Автобусна линия № 213 в посока „Младост“ е отклонена по бул. „Мадрид“, бул.“Ситняково“ и по бул.“Цариградско шосе“ по маршрута си;

- Тролейбусни линии № 4, 5, 8 и 11 посока "Орлов мост" обръщат преди "Орлов мост" и обратно по маршрута.

- Тролейбусни линии № 1, 2, 5, 7 и 8 посока Софийски университет „Климент Охридски“ обръщат на кино „Одеон“;

- Тролейбусна линия 7 от „Люлин“ обръща на Сточна гара;

- Тролейбусни линии № 1, 2, 4 и 11 обръщат на ул. „Оборище“ и бул.“Васил Левски“.

34-тата вечер на антиправителствени протести премина без сериозно напрежение. Хората отново се събраха в „Триъгълника на властта” около 19.00 часа. Този път сградата на Министерския съвет беше обстрелвана с домати и зелени топчета с боя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама