Трети ден на протести в Беларус, задържани са над 1000 души

14:39, 12 авг 20 / Свят 25 1927 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Беларуската полиция е задържала над 1000 протестиращи през третата нощ на протести протести след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко. Арестувани са също координатори на масовите безредици от последните дни. Един от задържаните е бил настанен в стая на 17-ия етаж на хотел „Беларус“, откъдето е координирал действията.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Информационните агенции съобщават, че силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Бунтът срещу Лукашенко доведе и до ареста на три журналистически екипа, задържани от полицията. Сред тях е и екип на BBC, чийто камери и фотоапарати са иззети от органите на реда.

 

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская напусна страната и обяви в Туитър, че е в безопасност в Литва. Тя бе основният съперник на президента Александър Лукашенко, а след изборите изчезна и никой не можеше да се свърже с нея по телефона. Първоначално Тихановская заяви, че няма да напуска Беларус, но в понеделник председателят на КГБ на Беларус Валери Вакулчик заяви, че се готви покушение срещу нея

Снимка:БГНЕС

Днес жените в Беларус провеждат днес в Минск акция в знак на протест срещу действията на силите на реда при потушаването на митингите в различни градове на страната. Акцията започна преди обяд в центъра на столицата, където жени, облечени предимно в бяло, се изправиха пред входа на пазара и настояха задържаните по време на протестните акции да бъдат освободени. Много от тях са носили цветя и бели картички с формата на сърце. Според опозиционно настроените граждани, белият цвят символизира желанието за смяна на властта.

Снимка: БГНЕС

Европейските външни министри ще се срещнат в петък, за да обсъдят санкции срещу страната  заради оспорвания вот и последващото насилие над протестиращи.

През февруари т.г. ЕС удължи с една година действието на оръжейното ембарго над Беларус, а също и ограничителните мерки срещу четирима граждани на страната, за които се предполага, че са свързани с изчезването на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 и 2000 година. Така действието на наказателните мерки се удължава 28 февруари 2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама