Осветлението на столицата - поредният повод за спор между общината и „Спаси София“

18:38, 19 авг 20 / София 25 1541 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спор възникна между местната власт и граждани заради осветлението на София. Столичната община обяви обществена поръчка за него за почти 74 милиона лева без ДДС. Сумата е за поддръжка, ремонт и изграждане на осветление в града, съобщи bTV.

От "Спаси София" обаче заявиха, че поръчката е на пет пъти по-висока стойност от досегашната и предвижда колосалните 88 млн. лв. да бъдат дадени на частни фирми за осветление. От там настояха за прекратяването й.

По-късно от Столичната община обявиха, че сумата всъщност е планирана за четири години, а не за две. „Обществената поръчка за поддръжка, основен ремонт и изграждане на улично осветление на територията на София е за срок от 2 години с възможност за удължаване при добра работа с още 2 години. Прогнозната стойност на поръчката за 2 години е общо 36,8 млн. лв. за 4-те обособени позиции“, обясниха от Столична община.

Предвидените средства са разделени на две дейности. Първата - за поддръжка на съществуващото улично осветление, а втората - инвестиции за изграждане на ново улично осветление и основен ремонт.

В сравнение с обществената поръчка, проведена преди 7 години, средствата за поддръжка са увеличени със 700 000 лв. за 2 години на зона, което отразява увеличения брой обекти за поддръжка и увеличените разходи. Възможностите за инвестиции в изграждане на ново улично осветление са увеличени двойно. Целта на Столична община е да увеличава средствата за изграждане на ново улично осветление и основен ремонт, от което много райони на София имат нужда“, обясняват още от Столична община.

„От представените данни по безспорен начин се вижда, че твърдението на общинския съветник Борис Бонев за поръчка за 88 млн. лв. за 2 години за уличното осветление, са лъжа, направена или от неразбиране или умишлено“, допълниха от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама