Руският опозиционер Алексей Навални e в кома със съмнения за отравяне

10:03, 20 авг 20 / Свят 25 2478 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Алексей Навални, най-популярният критик на властта в Русия, е в реанимация в Омск и лекарите не могат да го върнат в съзнание. Неговата говорителка съобщи, че той се е почувствал зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и се е наложило извънредно приземяване в Омск.

Главният лекар на болницата заяви по-късно, че той е в тежко състояние. Той е на апарат за изкуствено дишане и все още не може да се каже дали има опасност за живота му.

Кира Ярмиш написа в "Туитър", че подозира, че основателят на Фонда за борба с корупцията е отровен и че нещо му е било дадено с чай в кафене на летището, защото от сутринта той не е приемал никаква друга храна или течност. "Лекарите казват, че токсин най-бързо прониква в организма с помощта на гореща течност", допълва тя.

Но има и подозрения, че Навални е получил тежък инсулт на борда, където е припаднал. На любителски кадри се вижда как той е откаран с линейка, пристигнала до самолета.

Изданието "Тайга.инфо" съобщи, цитирани от "Дневник", че Навални е бил в няколко района на Сибир през последните дни, където вероятно е събирал материали за ново разследване на депутати от управляващата партия "Единна Русия". През септември в Новосибирск предстоят избори за регионално законодателно събрание, а в Томск - за градски съвет.

Ярмиш разказа за радио "Ехото на Москва", че обиколката е преминала нормално с обичайното следене от хора на спецслужбите. Тя припомни, че преди година Навални бе отровен, докато бе задържан, но смята, че този път веществото е друго, защото той не е имал никакви симптоми - просто казал, че се чувства зле след излитането и припаднал.

Говорителката не изключи инцидентът да е свързан с предстоящите избори, но категорично отказа да разкрие за какво е била обиколката в района.

Алексей Навални е юрист и обществен активист. През 2011 г. създава Фонд за борба с корупцията, който обединява досегашните му проекти, свързани с антикорупционна дейност в Русия. 

През 2018 г. Навални става един от най-влиятелните руснаци в Youtube и е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет според списание "Тайм". Опозиционеът  се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Навални е човекът, който нарече Путиновата "Единна Русия" - партия на мошеници и крадци и че чрез своята партия "Партия на прогреса" иска да стане президент. Няколко пъти обаче руските власти анулират регистрацията на партията му и не го допускат до избори. Руското министерство на правосъдието уверява, че причината за анулирането е закъснялата регистрация на регионалните подразделения на партията.

През лятото на 2013 година съдът в град Киров го осъжда на 5 години затвор по обвинение за разхищение на държавни средства. Навални заяви, че процесът е политически мотивиран. После ефективната присъда изненадващо беше заменена с условна. Няколко месеца по-късно Навални дори получи правото да участва в кметските избори в Москва.

Последва втори съдебен процес. Прокуратурата обвини Алексей Навални и брат му Олег за злоупотреби с финансови средства на руския клон на френската козметична фирма Yves Rocher. През февруари 2014 година беше произнесена и присъдата: Олег беше пратен за три и половина години зад решетките, а Алексей отново получи условна присъда.

Вестник "Ди Цайт" писа преди време, че със своите антикорупционни кампании Алексей Навални си е създал имиджа на "най-силният противник на Путин". Години наред Алексей Навални се бори срещу корупцията сред регионалните политици, които си поръчват луксозни автомобили за държавна сметка и срещу кликите в обществените концерни за суровини.

Арестуваха Алексей Навални

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама