СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ социалният министър да определя линията на бедност?

10:00, 21 авг 20 / Сблъсък 25 4557 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Насред разразилата се политическа криза, дебатите за нова конституция и свикване на Велико народно събрание, една новина се прокрадна в информационния поток, но бързо бе затрупана и остана встрани от общественото внимание. Става въпрос за промяната на начина, по който се определя линията на бедност у нас.

Линията на бедност се използва за изчисляване на различни социални помощи, сред които коледните и великденските добавки към пенсиите,  хранителни помощи и други. Тя е и база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания над 18-годишна възраст. Стойността ѝ за следващата година се определя през есента на настоящата.

До този момент прагът на бедност се изчисляваше по формула от икономически показатели с участието на инфлацията за малката потребителска кошница и данните за доходите на Националния статистически институт (НСИ). В началото на месеца обаче бе внесено предложение, което дава правомощия на социалния министър да определя линията на бедност според възможностите на бюджета, ако в предходното тримесечие на текущата година има икономически спад.

Трябва ли социалният министър да може да се намесва и да определя линията на бедност в страната и какъв ще е ефектът от това? TOPNOVINI.BG публикува становището на вносителите на промените и на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Правителството мотивира предложението си за промяна в методиката за определяне на линията на бедност с последствията от кризата около коронавируса. В обосновката се посочва, че Европейската комисия прогнозира 7% спад на БВП на България през тази година. Очаква се намаление на приходите в бюджета, което налага мобилизиране на всички средства за укрепване на социално-икономическите последици в отговор на пандемията.

Според вносителите при актуализирането на линията на бедност съгласно настоящата формула тя няма да съответства на новите предизвикателства.

Според вносителите методиката трябва да стане по-гъвкава и да предоставя възможности за управление на рисковете и ефективност в условията на резки икономически спадове. Те посочват, че промяната създава възможност на социалния министър да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малка от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година.

От Института за пазарна икономика обаче смятат, че няма нужда от промяна на настоящия подход, напротив - новото предложение създава риск от влошаване на качеството на процеса на дефиниране на социалните политики.

Те предупреждават, че условието за прехвърлянето на линията на бедност на „ръчно управление“ е прекалено широко и така разписано може да се прибягва до него не само  рецесия, а дори при забавяне на досегашния ръст.

Според тях добавената гъвкавост от „ръчното“ определяне на линията на бедност е доста съмнителна. Освен това настоящата промяна позволява при всяко забавяне на ръста на икономиката линията на бедност, а оттам социалните политики, обвързани с нея, да се ползват за трупане на политически дивидент.

От ИПИ добавят, че задържането на повишаването на линията на бедност носи риск от ограничаване на кръга на хората с достъп до „обичайните“ помощи, както и до замразяване на ръста на помощите именно в условия на криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама