СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 31 авг 20 / Сблъсък 25 4062 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Въпреки че обикновено месец август е отпускарски и обществените теми рязко намаляват, това може да се каже, че не важи за август 2020. Безспорно думата на месеца е „конституция“ заради идеята на ГЕРБ за писане на нова, както и за свикване на Велико народно събрание. А на фона на всекидневните протести с искане на оставките на премиера и главния прокурор, все повече започва да се прокрадва и притеснението за последиците от пандемията с коронавируса около началото на следващата година, както и неизвестните, произтичащи от неясните сметки от топлофикациите.


Снимка: БГНЕС

„За“ или „против“ нова Конституция? Според проф. Георги Близнашки предложението за нова Конституцията е силен политически ход. „Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република”, заяви той. Проф. Стефан Попов обаче намира идеята за нова Конституция за нелепа и смехотворна. „Великото народно събрание по начало е една корупционна конструкция, която е прокарана през 1990 г., за да има бъдещото Народно събрание кратък мандат, т.е. СДС се опасява, че 4-годишен мандат на комунистите е прекалено дълъг“, подчерта той. Повече по темата може да прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

„За“ и „против“ родителите да могат да избират дали децата им да учат в клас или дистанционно? От Асоциация „Родители“ разбират усилията за присъствен старт на учебната година, но отбелязват, че има деца и семейства, за които контактът с големи групи хора крие повишен риск за живота и здравето на самото дете или на членове на неговото семейство. Затова те настояват родителите сами да могат да определят дали детето им да се върне в клас. Според синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обаче учебната година трябва да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция. Още по темата вижте тук.


Снимка: CanStockPhoto

Очакванията и реалностите за сметките ни от „Топлофикация София“. Хаос съпътства идването на изравнителните сметки и възстановяване на надплатеното. Заваляха оплаквания от граждани, че не разбират как са изчислени изравнителните им сметки, а сумите, които трябва да им се върнат, са пренебрежително малки на фона на голямото намаление на цената на топлинната енергия вследствие на тази на природния газ. Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че жалбите до институцията са скочили с 30%. КЕВР започна проверка на сметките. От „Топлофикация София“ обаче не отчитат ръст в жалбите в сравнение с миналата година. Повече може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама