Жандармерията раздели със сила и лютив спрей протеста, докараха водно оръдие

23:38, 02 сеп 20 25 5142 Шрифт:
Автор:

Продължава "Великото народно въстание". Така е озаглавен масовият протест в 56-ия ден на антиправителствени демонстрации, който започна рано сутринта. Десетки хиляди скандират пред бившия Партиен дом, от днес  основна сграда на парламента.

Исканията остават същите - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и предсрочни избори.

В 21 часа настроението на протеста в София ескалира. Протестиращи хвърлиха бомбички, твърди предмети и рула тоалетна хартия по полицаите пред Народното събрание.

Двама протестиращи са откарани в болница, след като са застанали пред полицаите, за да ги предпазят. Един от организаторите заяви пред bTV, че пострадалите присъстват всяка вечер на атиправителствените демонстрации и не са агресивни. Линейка пристигна на мястото, не е ясно дали са ранени униформени. 

Час по-късно ситуацията ескалира още повече, а пространството пред бившия Партиен дом се превърна в бойно поле. Жандармерията, която пазеше главния вход на Народното събрание, се изтегли напред към протестиращите. Това предизвика истински сблъсъци. Протестиращите от всички страни започнаха да хвърлят бомбички, столове и бутилки към униформените. 

Палатките от лагера на протестиращите бяха разрушени, а частите им полетяха към жандармерията. От "Отровното трио" призовават да прекратят сблъсъците, мотивирайки с присъствието на жени и деца. Те се разграничават от провокаторите. 

Към 22:30 бомбичките летят от фонтана пред президенството. През няколко минути се чуват взривове. Полицаите се прегрупират, пристига и тежка полицейска техника и водни оръдия. 

"Това е провокация, която е в интерес на Борисов. Опитваме се да предпазим протестиращите хора, които не са провокатори. В комуникация сме с органите на реда", заяви адв. Хаджигенов.

"Има много пострадали полицаи. Сега уточняваме колко са те и в какво състояние са. Бяхме подложени на безпрецедентна атака. По тях бяха хвърлени самоделни взривни устройства, а не пиратки, хвърлят срещу полицаите. Такива най-често се използва по време на футболни мачове", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

В 23:00 часа няколко кордона жандармеристи настъпиха със сила и избутаха протестиращите. Успяха да ги разделят на три - към бившия х-л Балкан, към ул. „Леге“ и към БНБ. Зад тях се движи водно оръдие, което остана пред сградата на Министерски съвет. Площад "Независимост" вече е свободен от протестиращи. Използваха отново лютив спрей.

 Служител на полицията, който е в камиона с водното оръдие, предупреждава протестиращите, че нарушават обществения ред. Няколко души са арестувани.

Още 10 полицаи са ранени при протестите в София. Един мъж е с черепно-мозъчна травма. Това съобщиха от Спешна помощ.

Така броят на ранените при протестите в София в сряда става над 55. 45 от тях пострадаха по време на сутрешните демонстрации, , сред тях и много полицаи. Има и приети в болница.  Между 7 и 10 линейки на Спешна помощ са били ангажирани само с пострадали от протестите в София. Това сериозно е затруднило оказването на помощ на другите граждани в столицата. 

Минути преди полунощ полицията отново подгони протестиращите из малките улички в центъра на София, стана ясно от видео на живо в профила на Мая Манолова.

Снимки: Юлиан Тодоров

Снимка: БГНЕС

"Говореше ни се за ценности, за демокрация, за солидарност, а 2020 година се събудихме само с ценностите от чекмеджето на Бойко Борисов", заяви по-рано от трибуната на протеста Арман Бабикян от "Отровното трио".

"Искаме сериозни и силни политици, които да не говорят само за пари. Брюксел, Мюнхен, Рим – не мълчете. Мълчанието е злато, но само за неговото чекмедже", допълни той.

Събитията от жълтите павета получиха широк отзвук в ждународните медии. За недоволството у нас писаха Блумбърг, Политико, ARD, Ройтерс, ТАСС, Риа Новости и др.

"Протестът тази вечер се предава на живо от Euronews в тяхмената Фейсбук страница. Целият свят е с нас и знае, че най-накрая сме въстанали срещу корупцията", заяви адвокат Николай Хаджигенов.

От "Отровното трио" дадоха срок за оставка на правителството до утре сутринта.

Снимки: Юлиан Тодоров

Малко след 18:00 часа органите на реда задържаха лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Симпатизантите му не са допуснати до СДВР. Сградата е блокирана от  полицаи с маски и тежка екипировка и бусове на жандармерията. По-късно униформените свалиха маските и каските си.

Час по-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че  задържането на Костадинов е в изпълнение на постановление за принудително довеждане от следовател по описа на Окръжната следствена служба - Варна. Председателят на "Възраждане" ще бъде конвоиран до морската ни столица.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите започнаха да се събират около бившия Партиен дом минути преди 8:00 часа тази сутрин. Денят беше белязан от сблъсъци, арести и сълзотворен газ. Хиляди демонстранти се опитаха да блокира сградата в първия работен ден на депутатите за новия сезон. 

Протестиращи постоянно правеха опити да пробият полицейския кордон - срещу служителите на реда полетяха различни предмети, включително камъни и изровени жълти павета. Полицията посрещна демонстрантите със щитове и сълзотворен газ.

Снимка: Юлиан Тодоров

Множество демонстранти, журналисти и полицаи бяха обгазени и ранени. Най-тежко пострадалите са отведени с линейки, а в района на фонтана пред президентството бе сформиран медицински пункт, който оказва помощ на засегнатите.

Има пострадали и при физическите сблъсъци между органите на реда и демонстрантите - с рани по главата и тялото, разкъсани дрехи. Един мъж изпадна в безсъзнание, на място пристигнаха и екипи на спешна помощ. 

От Съвета за електронни медии осъдиха насилието и заявиха, че обгазяването на журналисти е атентат срещу свободата на словото. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов защити полицаите, като обвини протестиращите за сблъсъците. 

Протести се проведоха и в цялата страна, за часове бяха блокирани мостове и ГКПП-та. Демонстрации се провеждат и в десетки градове в Европа и Северна Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама