Отказът от консултация с адвокат при задържане е незаконен

15:44, 03 сеп 20 25 1708 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В Българския хелзинкски комитет са постъпили няколко съобщения от различни източници, че в няколко полицейски управления не са допускани адвокати до задържани участници във вчерашния протест. Подобни действия на органите на МВР са противозаконни. 

Един от задържаните е чужд гражданин, който говори слабо български език, на когото са предоставени документи само на български език, без да присъства преводач. 

"Тези хора са били задържани, за тяхното задържане има свидетели, техни познати и приятели. На място при тях е отишъл адвокат, за да им окаже правна помощ, но полицейските служители са им отказали достъп с обяснението, че не са задържани с мярка за неотклонение“, съобщи за БНР Радослав Стоянов от Българския хелзински комитет.

Нови сблъсъци в Триъгълника на властта, готви се връщане на палатковите лагери

"Независимо дали сме задържани за 24 часа или с прокурорско разпореждане за 72 часа или с мярка за неотклонение от страна на съда, имаме право да се консултираме с адвокат и да обжалваме съответно наложената ни мярка. На обжалване подлежи 24 часовото задържане, т.е. законността на това задържане трябва да се обжалва пред Районният съд и съдът трябва да се произнесе незабавно", подчерта Стоянов.

Задържаното лице трябва да има възможност да подаде жалба и да получи консултация с адвокат, да уведоми близките си за мястото, на което се намира, на вода, а също да ползва тоалетна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама