"Politico": Как България се превърна в европейския щат на мафията?

12:46, 09 сеп 20 / Политика 25 1913 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

През последните два месеца българите протестират всяка вечер срещу олигархията и мафията, пропила се дълбоко в структурата на държавни институции като правосъдие, медии и полиция. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, пише Politico.

Българите са гневни, понеже бъдещето им и това на техните деца е несигурно, докато мафиотският елит действа над закона и задушава икономиката. От последни проучвания става ясно, че 80% от сънародниците ни смятат, че корупцията е широкоразпространена в страната ни, а 70% от тях подкрепят протестите.

Миналата седмица се стигна и до конфронтация между полиция и демонстранти, а за утре също се очаква ескалация на напрежението по време на „Великото народно въстание“, както са го обявили протестиращите.

От Politico обясняват как законността в България потъна и се стигна до настоящото гражданско недоволство.

Коя е българската мафия?

Настоящите структури на мафия и олигархия водят началото си от комунистическата държавна сигурност. Те вземат властта в началото на 90-те, започвайки контрабанда на оръжия, наркотици и заграбване на държавна собственост.

Къде беше Борисов в началото на 90-те?

Снимка: БГНЕС

В биографията на Борисов гордо стоят постиженията му като шампион по карате и бивш бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков. Но името му е замесено и със СИК – бивша мафиотска мрежа, която в близкото минало се е занимавала с рекет. Борисов отрича да е бил част от престъпната организация, но президентът Румен Радев и протестиращите го виждат като неин инструмент.

Еврофондовете са част от проблема?

Определено – да! Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка миналата година след скандал около използването на евросредства за построяване на частни вили. Милиони от еврофондовете за земеделие са превеждани към ферми, които не съществуват. Ремонтирането на пътища с европейски пари се разпределя между приятели. Обществените поръчки често се извършват некачествено, заради което постоянно са необходими още пари, сключване на нови договори и търсене на нови фирми-изпълнители. Но за момента Брюксел и Берлин не са критикували тези проблеми в България. В крайна сметка Борисов е ключов съюзник на канцлера Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво запали протестите през 2020-та?

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и настоящ съпредседател на партията „Демократична България“, запали бурето с барута на 7 юли. С излъчено на живо видео във Фейсбук той се опита да стъпи на българския плаж в „Росенец“, но бе изблъскан от служители на НСО. Иванов показа и „летните сараи“ на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган (също агент на „Държавна сигурност" по времето на соцепохата под кодовото име „Сава“), част от които са построени на държавна земя.

Магнатите, набезите върху българските плажове и незаконното строителство отпушиха вълната на недоволство. Президентът Румен Радев, свързан с БСП, също се намеси като настоя да бъде премахната държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Осемте джуджета“- олицетворение на беззаконието в държавата

Осемте джуджета“ е ресторант в София, който е превърнат в символ на проблемите със законността и правосъдието в държавата. От „Антикорупционен фонд“ излъчиха серия от репортажи за изземването на компания за асансьори, заплашвайки собственика. Но защо на мафиотите им трябва фирма за асансьори? Отново се връщаме към европейските фондове. За следващата година от ЕС планират финансова инжекция за ремонт на старите блокове и асансьорни съоръжения.

Каква беше реакцията на прокуратурата?

Снимка: Прокуратура на Р.България

Съдебните служители са представяни като добри момчета, които защитават възрастните българи от организираната престъпност и армията олигарси. Главният прокурор Иван Гешев погледна пренебрежително на казуса „Осемте джуджета“. Широк скептицизъм проявява за момента и цялото държавно обвинение. Най-големият виновен за българската прокуратура е Васил Божков „Черепа“, който е обвиняван и във финансиране на настоящите протести.

Каква беше реакцията на Борисов?

От лагера на Борисов виждат настоящите протести като заговор между президента Радев и социалистите в България за връщане на червената власт в страната и засилването на връзките с Кремъл.

Тези аргументи убедиха ли протестиращите?

Със сигурност – не. Последната акция на държавните институции в магазина за играчки „Хиполенд“ разпали още повече недоволството на протестиращите. След като собственикът подкрепи публично протестите, магазините му станаха обект на редица проверки и протестиращите видяха в тази акция наказание за личното му мнение.

Възражда ли се ерата на Илия Павлов?

Голяма част от настоящите имена във властта се свързват със застреляния през 2003 година шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов, сочен за тартор на една от най-големите престъпни групировки на Балканите. По данни на тогавашния посланик на САЩ в България Джеймс Пардю Ахмед Доган е бил на погребението, редица министри изпращат цветя, а сред младежите до лидера на престъпната организация е бил Делян Пеевски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама