ДПС прогнозира избори до 2 месеца

10:13, 25 сеп 20 / Политика 25 1963 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два. Това прогнозира в интервю за БНТ депутатът от ДПС Халил Летифов.

По думите му е настъпила политическа криза, която се характеризира с война между институциите в държавата. Изходът от кризата може да бъде намерен чрез експертен кабинет, който в краткосрочен план да договори условията за ефективно усвояване на средствата, свързани с Covid-19  и тези по усвояването на средствата по следващия програмен период.

Според Летифов депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс, а в оставащото време всички парламентарни партии да намерят вариант за честни избори по обществено подкрепени правила.

Летифов определи продължаващите повече от два месеца и половина протести като гражданско пробуждане. Попитан как ще коментира хвърлянето на яйца по централата на ДПС на вчерашния протест, Летифов каза, че това не е нищо ново под слънцето.

На въпрос за приликите между сегашната ситуация и тази  от времето на кабинета "Орешарски", когато до оставка се стигна след като ДПС оттегли подкепата си за правителството, той отговори: "Всички сме си взели поуката за кабинета "Орешарски", но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата."

Той обясни защо ДПС иска оставката на президента Румен Радев, избора на когото подкрепи на втория тур - партията очаквала Радев да бъде "контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ", но сега в поведението на държавния глава "вижда същото с обратен знак".
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама