Навални обвини Путин за отравянето си, Москва го нарече подлец

14:55, 01 окт 20 / Свят 25 2328 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В първото си голямо интервю за Der Spiegel след отравянето с нервно-паралитичния агент „Новичок“ руският опозиционен политик Алексей Навални заяви: "Твърдя, че зад престъплението срещу мен стои Путин и никой друг - нямам други версии“.

Според Навални ключовото доказателство, което разконспирира руския президент, е отровата "Новичок". Навални казва, че заповедта за използване на смъртоносната отрова може да дойде само от двама души: шефът на ФСБ Александър Бортников и шефът на външното разузнаване Сергей Наришкин - и двамата подчинени на Владимир Путин. 

Снимка: ЕРА

В разговора с журналистите от изданието, продължил над два часа, Навални увери, че въпреки преживяното ще се завърне в Русия и ще поднови политическата си дейност. „Моята задача сега е да остана човекът, който не се страхува. И аз не се страхувам!“.

Коментирайки това как се е чувствал по време на инцидента, руският политик призна: "Не изпитвах никаква болка, но знаех, че умирам“.

Междувременно от редакцията подчертават, че случаят с Алексей Навални е повод за Европейския съюз да покаже на какво е способен, съобщи агенция „Фокус“. Германия вече е заявила, че трябва да има отговор на атаката срещу руския опозиционен лидер.

Меркел посетила тайно Навални в болницата

Навални беше откаран от Русия до Берлин през август, след като здравето му се влоши рязко след вътрешен полет в страната. Той се лекува в болница „Шарите", която потвърди отравянето със смъртоносния „Новичок“. Западът поиска обяснение за инцидента от Кремъл, но от там поискаха допълнителни доказателства за извършено престъпление.

Представителят на руската Държавна Дума Вячеслав Володин коментира остро изявлението на опозиционера Алексей Навални, като го нарече безсрамник и подлец. 

"Путин спаси живота му. Ако това, което се случи с него, е било режисирано от западните служби, тогава неговото изявление наистина се вписва в тази логика. В действителност той бе спасен от много хора - от пилотите и лекарите, до президента. Само един непочтен човек може да направи такива изявления", смята Володин, цитиран от epicenter.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама