Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

09:00, 06 окт 20 / Политика 25 3307 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Oбобщението на дебата в ЕП за върховенството на закона в България може да се опише буквално с едно изречение – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали. А и най-вероятно не сте, тъй като през цялото време на живото излъчване във Facebook в страницата на ЕК в България гледащите не бяха повече от две хиляди души.

Толкова – едва две хиляди българи предпочетоха дебата на европейските чиновници пред реалити предаванията, които течаха по това време по големите телевизии. Това може да се тълкува само по един начин – драстично е намалял броят на нашенците, които вярват, че в Европа изобщо се интересуват от демокрацията у нас и от благополучието на народа ни.

Но нищо не сте пропуснали просто защото нямаше нищо ново. Въпреки че България гледаше с изпълнения с надежда поглед на гладно сираче към посветения на нея дебат, той бе изпълнен с гръмки изказвания и тревожен тон, но не произведе нищо конкретно. Чуха се единствено обичайните обещания за помощ с всички инструменти на ЕС за върховенство на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и т.н. и т.н. По-голямата част от депутатите размахаха пръст на правителството на Бойко Борисов, а други го погалиха с кадифена ръкавица по главата, но усещането, което остана след приключването на дебата, е, че всичко си е постарому. Общо взето ни казаха - имахте си своите 45 минути слава, а сега се оправяйте сами.

По този повод в България имаме една чудесна поговорка, която гласи, че затънат ли ти колелата, не чакай Крали Марко да ти ги изправи. Именно това е и изводът от вчерашния дебат – безпорядъкът у нас си е наш безпорядък и ние трябва да си го оправяме. Независимо от нарастващия брой сигнали за злоупотреби с евросредства.

Имаше и нещо символично в това, че заради технически повреди в микрофоните в залата на няколко пъти бяха прекъсвани изказванията на евродепутатите точно в момента, в който те дебатираха свободата на словото у нас. Наложи се дори на няколко пъти заседанието да бъде спирано за по няколко минути. Всъщност едва ли може да се намери по-добър начин за онагледяване на ситуацията на медиите у нас.

Ако бяхте гледали дебата, обаче имаше още нещо, което веднага щеше да ви се набие на очи – не само нашите депутати не ходят на работа. Брюкселската пленарна зала беше по-празна и от българската, когато се приемат промени в Закона за посевния и посадъчния материал. Но иначе продължаваме да се надяваме от Европа „да ни оправят“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:36, 07 окт 20

"Европа" ВЕЧЕ ви "оправи" .....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама