Настъпи големият ден: "Лъвовете" на две крачки от Европейското

15:10, 08 окт 20 / Спорт 25 2384 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

След над половин година отлагане дойде време за един от най-важните дни във футболната история на България през последните над 15 години. Националите излизат срещу Унгария в полуфинален бараж за класиране на Европейското първенство догодина.

Предстоят 90 или 120 минути напрегнати минути, а може би дори и дузпи, но единственото нещо, което е от значение, е след последния съдийски сигнал на Шимон Марчиняк "трикольорите" да празнуват класиране на финал срещу Исландия или Румъния. Именно от това се нуждае целият български футбол. Не е тайна, че в националния отбор на България не фигурират звездни имена, а интересът през годините спадна почти до нулата. Въпреки това, родният футбол има уникална възможност да поеме въздух, да се съживи и да започне едно ново начало, което да го изправи на крака.

Най-успешният треньор в България през последното десетилетие Георги Дерменджиев обяви, че това е най-важният мач в кариерата му, защото е най-важен за цялата нация. От 2003 година "лъвовете" не са били толкова близо - две победи на "Васил Левски", за да играят на голям футболен форум. Всякакъв друг резултат ще означава край на надеждите. Нашите момчета обаче не бива да се предават и трябва да се борят докато има дори само искрица надежда за успех.

Сделки за над 1 млрд. паунда във Висшата лига

От играчите се очаква раздаване на 100%, както и изпълняване на тактическите указания и хладнокръвие, за да не се допускат елементарните грешки, които провалиха спечелването на победа и точка срещу Република Ирландия (1:1) и Уелс (0:1) пред септември.

Макар проблемите в състава, футболистите са категорични, че има изграден колектив, а сега могат да го докажат, като зарадват цяла една нация, която никога няма да забрави славните победи на "трикольорите" в края на миналия век. Тези успехи изглеждат дълбоко потънали в миналото, но родните фенове имат нужда да изпитат щастието и удоволствието да видят 11-те на терена, с герба на гърдите си, че не се предават нито за миг и със зъби и нокти се борят за всяка педя на терена, за да измъкнат успеха от "маджарите", които нямат победа срещу нас от 45 години.

Дерменджиев има задачата да вдъхне спокойствие в играчите си, които нямат опит в такива мачове, но пък имат за противник тим, който не е страшилище, въпреки че напоследък има развитие. Гостите са домакини на три мача на Евро 2020, като биха били домакини и на евентуален финал за класиране. Те казват, че не се страхуват от България, но и ние няма от какво да се страхуваме в този отбор на "маджарите".

"Лъвовете" излизат с минимум пет промени от последното домакинство с Ирландия, пише Sportal. Пламен Илиев се завръща на вратата, а Сисиньо се очаква да дебютира от първата минута. Васил Божиков и Георги Терзиев пък се завръщат в защитата, която ще бъде оформена с Антон Недялков. Кристиян Малинов ще е опорен халф, като се търси заместник на Георги Костадинов. Янис Карабельов изглежда фаворит. Тодор Неделев, Галин Иванов и Божидар Краев са сигурни, като се очаква да се разбере дали Кирил Десподов, след океана от негативна енергия към него от "червени" фенове, ще е готов да стартира от първата минута. Той не е играл отдавна от първата минута и няма сила да изиграе цял мач, а този сблъсък може да продължи и 120 минути. Именно поради това Дерменджиев трябва да прецени добре ситуацията със своите играчи.

Селекционерът на гостите Марко Роси заяви, че е подготвил тима си за всякакъв сценарий, но най-важно е успехът да бъде за неговия тим. Той залага са схема 3-5-2, което означава, че в средата на терена ще има предимство, ако избраните крила от Дерменджиев не помагат достатъчно.

Около 8500 фенове ще имат възможността да бъдат на стадион "Васил Левски", които трябва да бъдат едно цяло с тима тази вечер, защото тяхното присъствие и подкрепа, могат да се окажат решаващи.

Напук на коронавирус рекорда: Държавата разреши двойно повече зрители за мача с Унгария

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама