Радев: Развенчана е теорията, че управляващите срещат одобрението на Европа

16:31, 09 окт 20 / Политика 25 2807 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Резолюцията на Европейския парламент за България развенча пропагандната реторика на управляващите, заяви президентът Румен Радев във Варна, съобщиха от прессекретариата на президента.

Според него резолюцията е показала ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление и корупция. По думите му управлението подкопава устоите на правовата държава и на практика спира развитието й.

Парламентарни страсти: Диагноза или петно върху имиджа е резолюцията за България?

Президентът посочи още, че от тази ситуация може да се излезе с бързи и честни избори, след които да се сформира нов парламент, разполагащ с необходимото доверие.

На въпрос дали това ще се случи с Избирателния кодекс, който е гласуван от парламента, Румен Радев заяви следното: „Аз наложих вето на този Изборен кодекс, но за съжаление българския парламент не отчете тази възможност – подадената от мен ръка, да коригира своите решения, така че да няма съмнения за изборни манипулации, да бъде избегнат хаоса, да бъде решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене, с ръчното оформяне на протоколи и т.н. За съжаление, от тук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре“.

Според Радев освен проблемът с големия брой недействителни бюлетини от последните избори остава нерешен и въпросът за корпоративния и манипулиран вот. Президентът напомни за многобройните свидетелства за злоупотреби от страна на политически партии, които призовават свои привърженици умишлено да произвеждат недействителни бюлетини. „Ако не върнем доверието на хората в честността на изборния процес, те просто бягат от урните. Трябва да имаме истинска представителност, за да имаме доверие в новото управление, а това се постига само с масово гласуване“, каза държавният глава.

Радев наложи вето на Изборния кодекс

Дебатът и гласуването в европарламента развенчаха друга теория - че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение“, посочи oще държавният глава.

Държавният глава проведе среща с ръководството на Икономическия университет в града и студенти от учебното заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама