Жотева: Случващото се след „Панорама“ е позор

12:05, 10 окт 20 25 4144 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Това което се случва с „Панорама“ е невероятен позор. Слага страшно петно на тези, които твърдят, че се борят за свободни медии и свободна журналистика. Не може гостите в „Панорама“ да бъдат замеряни с яйца, защото изразяват позиция. Всеки има право на позиция. И след като е поканен, в което и да е телевизионно студио, той е поканен там, защото има тази позиция. Трябва да е свободен да я изрази, а не след това да бъде хулен, защото я е изразил. Каквато и да е тя и независимо дали ни харесва ли не. Разбрах, че вчера гост на предаването пак е замерян с яйца, това не е славен миг на протестиращите. Не е!“, изрази възмущението си председателят на СЕМ Бетина Жотева пред БНТ.

Жотева прогнозира още, че след тези „изстъпления“ на протестиращите догодина може да паднем още в класацията за свобода на словото.

Протестът - ден 93: Сблъсъци между полицаи и граждани пред БНТ


„Догодина след тези изстъпления срещу журналисти по улиците не би трябвало да заемем по-високо място и след яйца, риба и не знам още какво, изсипани по площадите, и след хулене на хора, които имат различно мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място или поне аз не го виждам така. За съжаление. Много е тъжно, но се надявам, че тези, които протестират, те имат право на това, но не могат да бъдат агресивни към тези, които са на улицата, за да си свършат работата, независимо от къде са. То бяха чудеса към всички - към големите телевизии, към интернет сайтове, към вестници, стигна се дотам, че колегите от телевизиите започнаха да си махат обозначителните кубчета от микрофоните. Това е показателно“, завърши тя.

Жотева коментира и агресията към журналисти по време на антиправителствените протести.

„От СЕМ отправихме три апела към хората, които протестират на улицата, отправихме апели към политиците, които нямат никакво право в никакъв случай да настройват хората, които ги следват от улицата, срещу журналистите. Дали хората приемат тази медия или не я приемат т.с не им харесва това, което гледат, не им дава право да бъдат агресивни срещу журналистите, които работят в тази медия“, категорична бе тя.

СЕМ предупреди, че не може да наблюдава медиите по време на избори

"Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи", заяви председателят на СЕМ. Тя поясни, че резолюцията няма никакви юридически права и причината за това е, че тези резолюции се пишат от такива хора и нямат експертна стойност.

Според нея важното е да четем дума по дума доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, не тази резолюция, подчерта председателят на СЕМ.

"Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост. Един от показателите, че те са оценили, че СЕМ е независим, е начинът, по който се конституира", каза тя и посочи, че само нашият и полският регулатор са конституирани от две институции - от парламента и от президента. Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това?, попита Жотева.

"България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го", призова председателят на СЕМ. 


Напишете коментар
Коментари: 5
1 S.O.S 17:15, 10 окт 20

Мисирке, не ги замерят защото са изразили позиция, а защото ги мразят. Толкова ли не разбираш?

2 Биг дик 17:18, 10 окт 20

И тоя пелтек се продаде

3 Анонимен 19:29, 10 окт 20

От коментара на горните двама се подразбира,че същите са групата на Ку-кус-клан.
Защо?Които има друго мнение,значи е против нас протестиращите.Така ли ,- така е !
Щом е така ,тази вечер ще пратя 29 души,пред входа в който живеете и няма да Ви пуснем да се приберете или Вашите гости да се приберат по техните домове.Няма да Ви замерваме,няма да Ви унижаваме!
Да разберете,че улицата и тълпите не са средство за решаване на проблемите в държавата.
Като има избори,всички се мобилизират и победителя определя правилата по реда указан в конституцията.
Всичко останало е незаконно,нали същата полиция,която Ви опазва,ще бъде повикана от Вас при необходимост.А как бяха замеряни с риба,домати дървени дръжки.Затваряне на кръстовища.Да дойдат едни други униформени,тогава само за едно докосване ,бой,та ще си забрави и името.Тогава никой няма да Ви пита !?

4 Анонимен 19:53, 10 окт 20

Когато нищожество прави кариера от кревата на един мъж към следващия, друго не може да се очаква. Овластената посредственост се бори със зъби и нокти да запази статуквото, много ясно.

5 Анонимен 21:04, 10 окт 20

След като докладът на ЕК е по-важен от резолюцията на ЕП,то защо този парламент е нужен. Само за да избере ЕК ли? Много разноски за нищо. Тогава и нашето Народно събрание би следвало да се разпусне след като избере правителството. Изглежда тази дама не е много умна щом се опира на манипулативните гербаджийски увъртания. А уж трябва да е неутрална.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама