Разследващите убийството на френския учител проверяват заплаха срещу Макрон

19:28, 17 окт 20 / Свят 25 2913 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разследващите убийството на френския учител по история, станало вчера край Париж, проучват съобщение, качено в социалната мрежа Туитър от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата, предаде Франс прес.

Следователите се опитват да установят дали снимката е била качена от самия нападател на учителя или от друго лице. Под въпросната снимка имало и заплашително послание, адресирано до президента на Франция Еманюел Макрон. В него той е наречен "лидер на неверниците". Авторът на съобщението освен това уверявал, че иска да си отмъсти на онзи, който е дръзнал да принизи пророка Мохамед, съобщи „Дневник“.

Жителите на Конфлан-Сент-Онорин все още не могат да се съвземат от шока, породен от убийството на учителя. Днес журналисти разговаряха с някои минувачи, които припомнят, че районът е спокоен и никога нищо не се случва в него.

Родриго Аренас, съпредседател на най-голямата френска асоциация на родителите на ученици, споделя, че преди седмица е получил сигнал за изключително изнервен баща на ученик на убития учител заради показването на карикатура на пророка Мохамед в класната стая. Преди да покаже карикатурата преподавателят приканил мюсюлманските ученици от класа да излязат от класната стая, защото се опасявал, че някои могат да се почувстват засегнати от онова, което ще видят. На карикатурата се виждал пророка клекнал със звезда изрисувана на задните му части. Към рисунката имало текст "Роди се звезда".

Случилото се е породило полемика сред родителите на учениците. Имало и родителска среща на засегнати родители на ученици от класа на преподавателя. В срещата участвал самият преподавател и директорът на училището, допълва „Ройтерс“. Срещата протекла добре, нямало крясъци, никой върху никого не се бил нахвърлил, разказват родители, присъствали на нея. Според една майка на ученик учителят бил допуснал грешка, нещо, което се случвало на всеки. Но един от родителите мюсюлмани постнал видеокоментар в социалните мрежи, който бил споделен между другото и от парижка джамия. В него родителят наричал учителя "престъпник" и допълвал, че той не трябва повече да остава в системата на националното образование и да преподава на децата, а трябвало сам да премине през курс на обучение.

Учителят показал карикатурата на пророка Мохамед по време на час, посветен на темата за свободата на словото. Френски медии идентифицираха убития преподавател по история Самюел Пати. Нападателят на учителя беше ликвидиран. По-рано тази нощ бе съобщено, че четирима души, сред които и един непълнолетен, са били задържани във връзка с престъплението. Те са били от семейното обкръжение на нападателя, за когото се твърди, че извикал "Аллах акбар", преди да бъде застрелян от силите на реда, припомня Франс прес.

Извършителят – 18-годишен чеченец

Осемнайсетгодишният руснак от чеченски произход качил в Twitter снимка на мъртвото тяло и публикувал послание, че е извършил убийството. Това съобщи днес пред журналисти прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Преди престъплението младежът, който бил със статут на бежанец във Франция, спирал ученици на улицата и искал да му покажат учителя по история, който показвал в клас карикатури на пророка Мохамед, уточни Рикар, съобщи БТА.

Разрешителното му за престой в страната било издадено на 4 март тази година и било валидно до март 2030 година, посочи прокурорът. Той уточни, че престъпникът от чеченска националност бил роден в Москва на 12 март 2002 г. и имал статут на политически бежанец. Не е бил известен на службите за сигурност, но е бил картотекиран в полицията за престъпления от общ характер, без да е осъждан.

Живеел в Еврьо, в друг департамент, отбеляза Рикар, но не уточни дали в някакъв момент е учил в гимназията в Конфлан-Сент-Онорин, където преподавал 47-годишният учител, обезглавен вчера на път за дома си.

Магистратът уточни, че доведената сестра на извършителя се била присъединила през 2014 година към Ислямска държава в Сирия и срещу нея е издадена заповед за издирване от следовател от силите за борба с тероризма.

Ръководителят на пресслужбата в руското посолство в Париж Сергей Паринов заяви днес пред ТАСС, че обвиненият в престъплението Абдулах Анзоров, който е от чеченски произход, няма нищо общо с Русия, тъй като е пристигнал във Франция със семейството си през 2008 година на 6-годишна възраст. Семейството му искало политическо убежище, имали са дългосрочно разрешително за пребиваване, а самият той е получил собствено разрешително тази година, след като навършил пълнолетие, посочи дипломатът. Той припомни, че руското гражданство се губи с получаването на статут на политически бежанец.

"В случая важното е не къде е човек е роден , а къде, кога и как е започнал да изповядва терористичната идеология, която Русия винаги и безусловно осъжда във всичките й проявления", добави руският дипломат.

Пред гимназията в Конфлан-Сент-Онорин днес се виеше опашка от ученици и родители, дошли да поставят бяла роза пред металната ограда. Множеството беше мълчаливо, само някои носеха малки бележки с надпис "аз съм учител".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама