Борисов се похвали, че помага и на фермерите

10:55, 18 окт 20 / Политика 25 2535 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За премиера Бойко Борисов стана обичай да съобщава във Facebook за помощи, които държавата отпуска за справяне с кризата около коронавируса. Днес във фокуса на неговото внимание са българските фермери.

„Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата“, написа Борисов.

Премиерът заяви още, че България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За целта са заделени 106 милиона лева по три направления, с които правителството ще помага на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция.

По-късно Борисов заедно с министрите на земеделието и финансите - Десислава Танева и Кирил Ананиев, посетиха кравеферма, която усвоява средства по европейска програма. Там стана ясно, че стопаните ще получават по 150 лева на теле, а до края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 милиарда лева под формата на европейско и национално подпомагане.

Премиерът се възхити от модерната техника, която се използва в земеделското стопанство, като отбеляза, че тракторите са по-големи и от него. "Представи си онези хора - на времето... Белчо и Сивушка как са орали браздата", продължи той.

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

Борисов коментира и ситуацията с коронавируса у нас и по света. "Над половин милиард сме дали на семействата. Бяхме във времена на финансова дисциплина, но сега като гледам - БВП на САЩ е на минус 16%, а ние влагаме всичко, което може, по оперативните програми. Много бързо отпуснатите пари трябва да стигнат до семействата. Всеки човек в България трябва да усети, че в тази пандемия не му се говори само за маски и дистанция. Заедно трябва да преодолеем това гадно чудо, което е в света", заяви той.

Борисов нареди на финансовия министър Кирил Ананиев да не следва политиката на предшествениците си, следвали курс на балансиран бюджет, а да мисли повече за обикновените хора. "Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне", каза премиерът. От своя страна, Ананиев отговори, че всички мерки са насочени към хората и бизнеса.

В типичния си шеговит стил премиерът коментира и критиките, че все ходи с едни и същи дрехи, като заяви, че има три памучни ризи, които си облича, защото са му удобни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама