Медик с критично писмо до Бойко Борисов

09:21, 18 окт 20 25 2157 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българският лекар Борис Таблов, който работи в Германия, публикува във Facebook отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразява несъгласие срокът на карантината за коронавирус да бъде намален от 14 на 10 дни.

„В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19, смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите, имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение. При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в последните дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи“, пише д-р Таблов.

Борисов разпоредил карантината да се намали на 10 дни

В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, Вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби. Оставете решения за медицинската част на кризата на тези, които имат нужната компетенция, и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на обществения живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със ситуацията“, посочва медикът.

„В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите, подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти, независимо на коя линия работи. В денят, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на все повече здравни заведения алармиращи, че са достигнали максималният си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се“, подчерта той.

Съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме не малко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал - седем пъти мери... Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма“, завършва писмото си д-р Таблов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама