СБЛЪСЪК: Предизборен ход ли е увеличаването на пенсиите и доходите?

14:30, 19 окт 20 / Сблъсък 25 4999 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ясен е проектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за догодина. От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева, вместо сегашните 1200. Всички пенсии ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021 г. 

Правителството явно се е отказало от идеята за 10-процентно увеличение на пенсиите до 369 лв. Вместо това на възрастните с най-ниски доходи ще се отпускат ваучери за храна. Предвидено е още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата от началото на 2021 г.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Също и максималният осигурителен доход за всички осигурени – 3000 лв.

До март, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори, ще продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери от 50 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв., а максималният дневен размер се запазва – 74.29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст – 380 лв.

В бюджета за догодина управляващите предлагат и детски надбавки да получат всички родители, независимо от доходите. Подоходният критерий ще отпадне и при подпомагането за първолаците и осмокласниците.

Балансирана социална политика с фокус към най уязвимите в условията на кризата с коронавируса или скъпо струващ предизборен ход са предвидените мерки? TOPNOVINI.BG представя мнението на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на председателя на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

 

Министър Деница Сачева обяви, че предложеният бюджет за догодина е разумен и балансиран спрямо държавните и европейските средства.

Тя е категорична, че няма нищо предизборно в увеличаването на доходите и пенсиите, тъй като това е заложено в управленската програма на кабинета. По думите ѝ мерките са продиктувани не толкова от наближаващите избори, колкото от кризата с коронавируса.

Министърът отхвърли критиките, че с развързването на кесията поставя следващото правителство в неизгодно положение. Според нея става дума за осъвременяване на пенсионна система, като това ще затвори много неравенства.

Сачева обясни липсата на промяна в размера на майчинските надбавки като стимул за майките да се върнат по-бързо на пазара на труда.

„В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата“, коментира тя.

Министърът поясни, че универсалните детски надбавки ще дадат право всяко дете да получи помощ. Тя обаче направи уточнение, че те не са задължителни и ако някой смята, че няма нужда от тях, може да не попълва заявление за тях.

Според Иван Нейков действията, които се предприемат под егидата коронавируса и с мотива за защита и грижа, няма да извадят никого от състоянието на бедност и недоимък.

Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори“, коментира той.

По думите му голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите.

На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система…Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано“, допълни Нейков.

Той посочи, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ - дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли „дупката“ в НОИ – все още няма отговор. Освен това Нейков изтъкна, че само преди две седмици идеите на социалното министерство са били съвършено различни.

Според него абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера.

Нейков посочи, че липсват мерки, свързани с демографията, тъй като увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки, не решава нищо. Той е на мнение че ако искаме друга демографска политика, трябват други инструменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама