СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 31 окт 20 / Сблъсък 25 3626 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Октомври отново без изпъстрен от теми и дебати, които буниха духовете на обществото. Безспорно сред най-открояващите се идеи бе раздаването на пари на калпак от страна на правителството няколко месеца преди предстоящите парламентарни избори. Спорове предизвикаха и искането 24-ти май да се преименува и промените в шофьорските курсове. В рубриката "Сблъсък" TOPNOVINI.BG събра различните гледни точки.


Снимка: CanStockPhoto

Предизборен ход ли е увеличаването на пенсиите и доходите?

Увеличаването на пенсиите и доходите е заложено в проекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за догодина, но предизвика разнопосочни мнения сред обществото.

Според социалния министър Деница Сачева предложеният бюджет е разумен и балансиран спрямо държавните и европейските средства. Тя е категорична, че няма нищо предизборно в увеличаването на доходите и пенсиите, тъй като това е заложено в управленската програма на кабинета.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков обаче намира, че действията, които се предприемат под егидата коронавируса и с мотива за защита и грижа, няма да извадят никого от състоянието на бедност и недоимък. По думите му голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. Повече по темата прочетете тук.


Снимка: БГНЕС

„За“ и „против“ преименуването на 24-ти май?

През октомври парламентът прие на първо четене 24-ти май да се преименува. Предложението на „Обединени патриоти“ е празникът вече да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не както е сега - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За литературоведа проф. Кирил Топалов решението е изключително правилно. По думите му терминът „славянски език“ е наложен от Русия и Съветския съюз, и размива българския характер на делото на Кирил и Методий.

Проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския център на БАН е съгласна, че трябва да се подчертае българският характер на кирилицата, която безспорно е създадена в България, в Преславския кръг книжовници, наследници на делото на Кирил и Методий. Според нея обаче ако извадим това дело от контекста на славянството, ще го свием в едни по-тесни граници. Още вижте тук.


Снимка: CanStockPhoto

„За“ или „против“ промените в шофьорските курсове?

Новата наредба за обучение на кандидат-шофьори, пусната за обществено обсъждане, разбуни духовете в бранша. Част от промените предвиждат инструкторите да плащат допълнителна застраховка на автомобилите, както и изискването автошколите да имат търговски лиценз, всички шофьори да са на трудов договор, а автомобилите да са собственост на самите школи.

Председателят на Съюза на центровете на авто-мото подготовка Йонко Иванов определи промените като лобизъм. Според него те ще доведат до допълнителни административни тежести за бизнеса и нови корупционни практики.

Ръководителят на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски обаче е категоричен, че с новите правила се цели подобряване на подготовката на младите шофьори, както и по този начин да бъдат намалени произшествията по пътищата. Във връзка с твърдението, че промените са лобистки, той заяви, че до този момент никой не е посочил конкретно кои текстове са проблемни. Още четете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама