Протестът, ден 112: Линейката стига до болницата, а леглото вече е заето

20:55, 28 окт 20 25 3554 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

112-и ден на антиправителствени протести. И тази вечер граждани се събраха под прозорците на властта, за да призоват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочни парламентарни избори. 

Сред исканията на протестиращите са още въвеждането на електронно дистанционно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

На площада пред президентството се чуваха свирки и вувузели, а протестиращите призоваваха за оставки със скандирания "Борисов вън", "мафия вън" и "оставка".

Движението по бул. "Цар Освободител" за поредна вечер бе блокирано от камиона с озвучителна техника.

„В сегашната ужасна криза да уволняваш шефа на РЗИ заради отменена карантина е безумие“. Така коментира Арман Бабикян поредния скандал, заради който директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка в разгара на COVID-кризата.

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

„Минаха повече от 240 дни след откриването на първия заразен с COVID-19 у нас. Щяхме да обличаме Европа – някой да е чул колко маски сме изнесли, а колко облекла? Виждате ли 240 дни какво е състоянието на болниците? Виждате ли медиците пред болниците да светят с фенерчета“, запита Арман Бабикян протестиращите.

„В болниците няма места, лекарите и сестрите изнемогват – живеят по 24 часа в болниците и не се прибират. Спират плановия прием в болниците – хаос, предизвикан от правителството на Бойко Борисов. След 240 дни се оказа, че ние не сме подготвени за това, което се стовари върху главата ни“, каза още той.

По-късно протестиращите спазиха традицията и се отправиха на шествие в посока "Орлов мост".

По традиция и тази сряда от инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата под надслов "Правосъдие без каскет".

Снимка: БГНЕС

По-рано около 40 протестиращи блокираха движението на "Орлов мост". Трафикът се регулираше от полицаи. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама