Пред евролидерите Борисов настоя за прозрачност с ваксините

22:23, 29 окт 20 25 3170 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на страните от Европейския съюз се събраха на видеоконферентна среща, каквито вече ще има редовно заради мерките срещу коронавируса.

Целта е държавните и правителствените ръководители на страните членки да обменят информация за най-добрите практики и за по-добрата организация на системите при справянето с коронавируса.

Борисов полагал огромни усилия, за да сближи позициите на евролидерите

Дискусията се проведае онлайн заради пандемията, а премиерът Борисов се включи в нея от дома си, тъй като е под карантина. Акцент в обсъжданията беше поставен върху въпросите за тестването, проследяването и ваксините, съобщиха от правителствената служба.

Премиерът Борисов препотвърди позицията на страната ни, че е необходимо да продължат усилията на държавите членки да бъдат единни във времето на трудното изпитание COVID-19 и във всеки един момент да се поддържа цялостна координация на равнище ЕС срещу новия вирус.

Пред останалите лидери министър-председателят Бойко Борисов подчерта многократно увеличения капацитет на България по отношение на тестването за COVID-19, както и важността от координираност и единен подход за всички държави членки според препоръките на ЕК.

Българският премиер изтъкна необходимостта и от реалистичен подход по отношение на закупуването на ваксини, базиран на нуждите на държавите членки на ЕС. Борисов постави акцент върху ключовото значение за общественото доверие занапред във фокуса да бъдат не само имунизационните кампании, а и прозрачната информация и гаранция за безопасност и ефективност на ваксините, които предстоят да бъдат пуснати на пазара на ЕС.

Мнението на министър-председателя Бойко Борисов е, че настоящата криза доказа, че Европейски здравен съюз вече съществува, като той се базира на общи ценности, механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация на държавите членки.

"Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински протокол, единни бързи тестове и солидарност между държавите от ЕС. Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации", посочи Борисов преди срещата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама