Посланията на политиците за Деня на народните будители

08:26, 01 ное 20 / Политика 25 2954 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

На 1 ноември България чества Деня на народните будители - книжовниците и просветителите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите! По този повод българските политици отправиха послания и пожелания към хората да бъдат будители във времена на криза и пандемия.

Честваме Деня на народните будители

Президентът Румен Радев. "От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре", посочи той и обърна внимание, че трябва да почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите. Според него тази година, повече от всякога, хиляди хора са изпълнили със смисъл празника на будителите.

Премиерът Бойко Борисов. "Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност", написа министър-председателят. 

Той призова всички хора да бъдат отговорни и да се превърнат в будители пред себе си и обществото. „Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици. Винаги има решения, винаги има изход“, категоричен е Борисов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева. „Не би било лесно да обясниш днешния български празник на човек, непознаващ нито историята, нито болките ни, нито изворите на гордостта ни. Ден на великите знайни и незнайни българи, които чрез делото си са извисявали и продължават да извисяват духа на нацията“, написа Караянчева.

Тя също благодари на всички лекари и медицински работници, които всекидневно и въпреки умората и изтощението рискуват своя живот и своето здраве, за да лекуват и помагат на нуждаещите се.

Вицепрезидентът Илияна Йотова. "И днес България има своите будители. Това са свободните, смели и грамотни хора, които я водят напред. Хората, които не ни позволяват да заспим, а да отстояваме себе си всеки ден. Българският народ показа, че е буден, иска да живее по правила, в ред и законност", написа Йотова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. "Днес е денят на народните будители! Ден, в който изразяваме своята благодарност и почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха стремеж към знание, будност и национално самочувствие. Днес е и денят, в който се прекланяме пред съвременните будители, защото повече от всякога имаме нужда от духовна опора", написа министър Вълчев в страницата на Министерството на образованието и науката във "Фейсбук".

Председателят на БСП Корнелия Нинова. "Ако се загледаме назад в историята си, ще видим, че всички наши будители са имали едно общо качество - смелост. Едни с перото, други със словото, а трети с оръжието са въставали срещу неправдите, апатията и робството", написа Нинова в социалните мрежи. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Днес, в условията на безпрецедентна световна пандемия и на настъпваща тежка криза, всички ние сме задължени, повече от всякога, да сме разумни и отговорни пред държавата и пред поколенията. Мъдростта в днешните ни действия и решения ще предопределя утрешния просперитет на България", написа Карадайъ в профила си във "Фейсбук".

Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов от "Отровното трио". "Колко е хубаво да живееш сред будни хора. Светът е различен за всеки от нас. Днес благодарим на всеки минал през площадите, на всички доброволци, на всички дарители, на всички подкрепящи. Вие сте будителите днес", написаха в профила на триото Бабикян, Минеков и Хаджигенов. 

"Ние, българите сме сред нациите в света, които имат силен респект към просветата, духовността и будителството – дори ги почитаме със специални празници в официалния си календар", пишат по повод празника от Републиканци за България. От партията са категорични, че днес е един от онези празници, които са общи за всички, независимо от етническите и верските различия.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама