Коронавирусът в България: Обособяват COVID зони в поликлиниките

18:15, 08 ное 20 25 4261 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Поликлиниките в страната ще бъдат снабдени с COVID зони. Това обяви на брифинг здравният министър проф.Костадин Ангелов по повод високия брой на заразени с коронавирус.

"В ДКЦ-тата в София в някои от тях и в по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. В тези COVID зони ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се извършват клинични тестове и по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек месечно и допълнително по 10 лв. на всеки преминал през тях пациент", съобщи здравният министър.

Новите мерки, които ще бъдат приложени до края на годината, са в размер на 80 млн. лв.

Частна болница в Бургас иска по 700 лв. от пациенти, за да ги лекува от COVID-19. Преди дни линейка връща мъжа за домашно лечение, след като е прегледан в буферния център на държавната болница в Бургас. Състоянието му обаче се влошава и Спешна помощ го транспорта в МБАЛ „Маджуров“. На входа на лечебното заведение му искат 700 лв., предава bTV.

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ и трето, качествена, съответно плодове – два  пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс 3 допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно“, обяснява Йорданка Христова, финансов мениджър на МБАЛ „Маджуров“.

В Бургас и областта са разкрити 398 COVID легла, 127 – в частни болници. Според здравната инспекция в момента пациентът има избор. 

„Става след информирано съгласие, естествено. Ако някой не желае да си доплаща, естествено, имаме свободни легла и в другите лечебни заведения. Той има право на избор, той има право да каже: „Не, аз не искам в тази частна болница!“, твърди д-р Георги Паздеров, директор, РЗИ-Бургас.

Данните от последното денонощие. Потвърдените случаи от началото на пандемията у нас са общо 74 485, от които активните са 49 048, съобщават от Единния информационен портал.

Коронавирусът в България: Огнище в социален дом в Твърдица

В болници са настанени 3715 от заразените, от които 271 са в тежко състояние и на интензивна терапия. Излекуваните за последното денонощие са 369, като така вече общо са 23 805. Още 56 души са загубили битката с болестта през последните 24 часа и общият брой на жертвите на вируса у нас вече е 1632.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Стамен 11:38, 08 ное 20

Батко е разпоредил, барем 1 млн пенсионери да пукнат от вируса, за да му се освободят пари от пенсиите в бюджета! Вече щял да пътува не с джипка, а със самосвал...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама