СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 30 ное 20 / Сблъсък 25 4348 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирус. С тази дума можем да опишем и ноември 2020. Очаквано, почти целият обществен и политически живот през последните 30 дни се въртеше около въвеждането на нови мерки за справяне с пандемията. В рубриката ни „Сблъсък“ проследихме различните гледни точни по основните теми, сред които повторното затваряне на държавата, „зелените коридори“ за възрастните и онлайн обучението на учениците.


Снимка: CanStockPhoto

Трябва ли да има ново тотално затваряне на държавата?

Заради ръста на заразените бяха въведени по-строги ограничения, сред които затваряне на училища, детски градини, заведения, моловете, културните институции (освен театрите) и фитнесите. Още преди окончателното приемане на мерките пълен за локдаун апелира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той бе категоричен, че това трябва да се случи незабавно, защото за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва. Според председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов обаче пълно затваряне на държавата за 2-3 седмици „ще е краят не само за ресторантьорите, но и за търговията“. Той разкритикува затварянето на дискотеките и въвеждането на вечерен час за другите заведения и посочи, че близо месец след въвеждането им, няма спад в броя на заразените.

Повече по темата прочетете тук.


Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трябва ли да се премине изцяло към електронно обучение?

Според педагози от групата „Учители за безопасно образование“ поискаха да се въведе дистанционно обучение поне до края на годината. Според тях вече е доказано, че отворените училища са най-големият катализатор за разрастване на епидемията. Те предложиха и създаването на дежурни паралелки, където да бъдат обучавани децата на самотни родители или на такива, които не могат да останат вкъщи и да се грижат за тях. Образователният министър Красимир Вълчев обаче не беше съгласен. Според него това ще бъде проблем за образователното развитие за голяма група ученици. Той искаше онлайн обучението да се редува с присъствено и да не продължава повече от 10 учебни дни.

Още може да прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

Има ли смисъл от „зелените коридори“?

Сагата с „коридорите“ за пенсионери не спя да се развива през целия месец. Три пъти бяха променяни часовите пояси, по време на които в магазините и аптеките да могат да влизат само хора на и над 65 години. А от Сдружението за модерна търговия настояха за пълното отпадане на мярката, защото според тях тя е неработеща, не води до реални ползи за възрастните потребители и успоредно с това създава предпоставки за струпването на хора от всички възрастни в и пред търговските обекти, свързано с допълнителни рискове за тяхното здраве. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обаче е категоричен, че в тази ситуация трябва да се пази животът на възрастните, защото те са най-уязвими. „Ние сме във война и в тази война трябва да спасим най-много български граждани“, посочи той.

Повече за „зелените коридори“ вижте тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама