Масови демонстрации "за" и "против" абортите в Полша и Аржентина

11:30, 29 ное 20 / Свят 25 2068 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Масови демонстрации "за" и "против" абортите. В Полша протестираха срещу закон, който ограничава правото на аборт, а в Аржентина - срещу текст, който легализира доброволното прекъсване на бременността.

Поляците протестират срещу спорен закон, който ограничава правото на аборт. Големи демонстрации имаше във Варшава, Краков и още близо 40 градове по призив на движението "Стачка на жените".

Във Варшава се проведе най-масовият протест в защита на правото на аборт

В столицата протестиращите носеха знамената на Полша и Европейския съюз, както и флагове с цветовете на дъгата, предаде БНТ. Датата 28 ноември има и друго символично значение. Вчера се навършиха 102 години, откакто полските жени имат право да гласуват. Век по-късно те питат защо трябва да се борят за правата си, включително да имат право на избор за аборт.

На другия край на света хиляди се стекоха пред Конгреса на Аржентина, за да изразят недоволството си от проектозакон, който легализира абортите. В страната с преобладаващо католическо население абортът се смята за престъпление, с някои изключения - ако например бременността носи риск за здравето на жената. Но дори и тогава жените срещат трудности да направят аборт, изтъкват активисти. Демонстрантите в Буенос Айрес обаче настояват, че законен или не, абортът е убийство.

Абортите са легализирани в почти цялата Латинска Америка - една от най-опасните за жените части в света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама