Премиерът: Не се готвим да нападаме държави в Черно море

11:30, 05 дек 20 / Политика 25 3422 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море. Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано в профила му във Facebook. Повод за неговото изявление беше брифинг на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която твърди, че в България и Румъния се разполагат нападателни оръжия и по време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари по нейната страна.

Единственото, което се прави различно в България в последните месеци, е да се подновяват самолетите, което всички знаете, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години. Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да ги сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия“, отбеляза министър-председателят. Борисов изтъкна още, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети Ф16 Блок 70, които страната ни закупи.

Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам - не са насочени срещу Русия или някоя друга държава“, допълни премиерът.

Премиерът инспектира хладилниците за първите ваксини

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната, съобщиха от правителствената служба.


Снимка: Правителствена пресслужба

Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов. Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната.

За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.


Снимка: Правителствена пресслужба

Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Министър Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България. „От данните, които виждаме в момента – по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама