"Белингкат": Руската ФСБ е организирала отравянето на Навални

16:20, 14 дек 20 / Свят 25 2555 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ново съвместно разследване на "Белингкат" и няколко медии разкрива доказателства, които според тях показват, че отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Разследването цитира "голям обем доказателства под формата на данни от пътувания и комуникации". В него участват руският разследвайщ сайт "Инсайдър", "Шпигел" и Си Ен Ен. Според публикацията, отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 г., като членове на таен отдел на ФСБ, специализиран в работата с отровни вещества, са следили Навални по време на пътуванията му из Русия. Те летели са заедно с него над 30 пъти и са направили най-малко два опита да го отровят преди операцията в Томск", предаде "Свободна Европа".

ЕС санкционира шестима руснаци заради отравянето на Навални

Навални в момента е в Германия, където се възстановява след като беше отровен с Новичок в Сибир в края на август. Той твърди, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил отравянето му. Кремъл отрича да има нещо общо.

Снимка: БГНЕС

Навални призова ЕС да се насочи към олигарсите на Путин

От "Белингкат" са идентифицирали трима служители на ФСБ, които са го следили и са били подкрепяни и надзиравани от "най-малко" петима други служители на службата. Някои от тях също са пътували до Омск, където Навални е приет в болница, след като се бе почувствал зле. Докладът посочва имената на Алексей Александров, Иван Осипов - и двамата лекари, и на Владимир Пиняев. Разследването не казва дали тримата са потърсени за коментари. Според тях анализ на метаданните от телефонната комуникация между 12 служители на ФСБ към Руския институт по криминалистика показва, че този отдел е действал като бутиков отряд за използване на химически оръжия, по подобие на управляваната от КГБ лаборатория в миналото, която е била описвана от избягали бивши съветски агенти.

ФСБ е наследник на КГБ, прочутата тайна полиция на комунистическия режим, която е закрита през 1991 г. при разпадането на Съветския съюз.

Навални обвини Путин за отравянето си, Москва го нарече подлец

"Като анализирахме всички метаданни, съвпаденията в данните за полетите и изтекли по-рано бази данни, идентифицирахме поне 15 служители, които работят в тайния подотдел за отравяния на ФСБ към Института по криминалистика. Поне 8 от тях - включително техният ръководител Станислав Макшалов, имат пряко участие в различните етапи на няколкото опита за отравяне на Алексей Навални", пише в доклада. Служителите на ФСБ са използвали различни самоличности по време на полетите, често с едно име на отиване и с различно на връщане. Разследването разкрива 37 пътувания на членове на тайния отдел, които съвпадат с пътувания на Навални.

Меркел посетила тайно Навални в болницата

Припомняме, че най-популярният критик на властта в Русия Алексей Навални бе приет в болница в Германия след съмнения за отравяне. Малко след като самолетът, в който е пътувал е излетял от Москва, той се е почувствал зле и екипажът е направил принудително кацане в Омск. Там 44-годишният опозиционер бе настанен в болница, откъдето по-късно пък бе преместен в Германия. Лекарите там установиха, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество. Европейския съюз и Великобритания замразиха активи и наложиха забрани за пътуване на шестима висши руски представители, за които се смята, че са отговорни за отравянето на Навални. Използваната отрова е подобна на идентифицираната от британските власти при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Салисбъри, Англия. С подобно на Новичок вещество беше отровен и бългаският бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама