Христо Грозев предизвиква Кремъл да го опровергае за Навални

17:00, 16 дек 20 / Свят 25 3524 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Публикацията в "Белингкат", в която за първи път са изброени имената на предполагаемите извършители на покушението срещу Навални, предизвика сериозен резонанс в световните медии.

Един от авторите на материала – разследващият журналист Христо Грозев е категоричен, че служители на Федералната служба за сигурност (на руски ФСБ – бел. ред.) имат отношение към отравянето на Навални. Според него става въпрос за „много изолирана, затворена мини-група, за която най-вероятно дори много от техните колеги не знаят”. В същото време самият факт, че групата е силно засекретена, ограничава възможността на нейните членове да координират с други специални служби работата по заличаване на техните данни. Това е дало възможност на разследващите журналисти да направят своя анализ на данни за пътниците в самолетите и на информацията за трафика на мобилните телефони на предполагаемите отровители.

ЕС санкционира шестима руснаци заради отравянето на Навални

По време на „чувствителни” пътувания служителите на ФСБ не използват личните си телефонни номера, но разследващите журналисти са се възползвали от „небрежността на агентите и от факта, че те често се обаждаха от личните си телефони и по време на работа”, разкри Грозев в интервю за „Дойче веле”, цитирано от БГНЕС. 

Грозев твърди, че разследванията им са прозрачни. "В хода на разследването открихме попаднали под ударите на санкции руски институти, които се занимават с разработването на забранени химически вещества под прикритието на абсурдни програми, обясни Грозев, като даде пример с научния център „Сигнал” в Москва и изрази подозрения, че западните разузнавателни служби не са стигнали до публикуваната от журналистите информация. Той подчертава, че има определено сходство между случаите с отравянето на Навални, Сергей Скрипал и българския бизнесмен Емилиян Гебрев. ГРУ и ФСБ са различни групи с различна субординация, но те най-вероятно използват едни и същи институти, които разработват отровата и им помагат да я използват.

Навални призова ЕС да се насочи към олигарсите на Путин

Научният център „Сигнал” общува с ГРУ, когато се подготвя операция в чужбина, какъвто е случаят със Скрипал, и с ФСБ, когато се планира операция на територията на Русия. Освен това служителите и на двете спецслужби имат сходни форми на втората си идентичност, което надали се използва от всички специални служби, смята журналистът. Що се отнася до реакцията на руските власти след публикацията, Христо Грозев заявява, че се надява на адекватна реакция. „Нека ни кажат: не беше така, защото нещата се случиха по този начин”. Например, че Александров и Осипов са били там, за да помогнат на Навални, ако нещо се случи. Но единственото, което получихме досега, е един туит от представителя на Русия в ООН, в който пише: „Как е възможно „Белингкат” да разкрие истината?” Или нещо саркастично.”

Навални обвини Путин за отравянето си, Москва го нарече подлец

Той заяви, че екипът има готовност да продължи разследването или да внесе корекции в него, ако Кремъл каже нещо съществено и не се крие. Според него, след публикуваното разкритие, от Кремъл трябва да докажат, че тези съвпадения са случайни и да обяснят, защо разследващите журналисти грешат.

Припомняме, че преди дни "Белингкат" в разследване съвместно със Си Ен Ен и "Шпигел", публикува имената на тримата служители на ФСБ, които са следили Алексей Навални първо до Новосибирск, а след това до Томск, където опозиционният политик беше отровен с „Новичок”. Според публикацията, отравянето на най-големия критик на Путин е било подготвяно още от 2017 г. Днес рководителят на руската дипломация Сергей Лавров нарече "смешно" разследването, предаде "Франс прес", цитиран "Дневник". Утре се очаква на традиционната годишна пресконференция Путин да даде първия си коментар по темата. 

Руският опозиционер Алексей Навални e в кома със съмнения за отравяне

Алексей Навални, в своя остоумен стил, нарече българския разследващ журналист "съвременият Шерлок Холмс". Той публикува снимка в своя профил в "Инстаграм" с него и съпругата му. "Пичът направи всичко пред очите ни като просто използва телефон, лаптоп и интернет", написа най- известният руски опозиционер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама