Европарламентът обвърза парите на ЕС с върховенството на закона

19:32, 16 дек 20 / Свят 25 1998 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският парламент очаквано одобри специалния регламент за защита на средствата на ЕС от злоупотреби в държави, които нарушават принципите на правата държава. Предвидено е регламентът да влезе в сила от 1 януари 2021 година.

Съгласно новите правила плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат задържани за държави, в които установените нарушения на принципите на правовата държава излагат на риск управлението на средствата на ЕС. Идеята е, крайните бенефициенти на парите да не стават потърпевши от нарушенията на властите, пише „Медиапул“.

Американското посолство: Корупцията вреди на България и задушава медиите

Производството за нарушения на правото се задейства от Европейската комисия срещу правителство на държавата членка. Ако проучването докаже, че проблем има, ЕК може да намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на ЕС. След това Съветът на ЕС ще разполага със срок между един и три месеца, за да приеме предложените мерки с квалифицирано мнозинство.

ЕП съкрати максималния период на санкциите до максимум 7-9 месеца, като предложението на Съвета на ЕС беше за срок от поне една година.

Регламентът ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама. Той ще важи и при системни нарушения на основни ценности, които всички държави членки са призвани да зачитат - като принципите на демокрацията или независимостта на съдебната система.

В регламента е предвидена специална разпоредба, която изяснява възможния обхват на нарушенията, чрез изброяването на примери като заплахи за независимостта на съдебната власт, нежелание за поправяне на властови произвол и ограничаване на правните средства за защита.

За да се гарантира, че крайните получатели, които разчитат и зависят от подкрепата на ЕС, няма да бъдат наказани заради своите правителства, те ще получат пряк достъп до ЕК чрез специална онлайн платформа. През нея ще могат да си осигурят необходимите суми. Това ще важи за студенти, земеделски стопани или неправителствени организации.

ЕК има право да извършва и финансови корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Подкрепа от София

Часове след приемането на новия регламетн правосъдният министър Десислава Ахладова припомни, че България е една от първите държави, заявила подкрепа за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

На въпрос за избора на прокурор, който да разследва главния прокурор, правосъдният министър заяви, че по-удачният вариант е този избор да се прави от Пленума на ВСС.

“Считам, че е по-удачният вариант, защото в Пленума участват не само прокурори, а и съдии. Освен това са избрани съдии, които имат пряк избор от съдии, а също така и представители от квотата на Народното събрание. Тоест представителността в Пленума на ВСС, който ще избира този т.нар. разследващ прокурор е много по-голяма”, посочи Ахладова в ефира на БНТ.

По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, подобно на “тримата големи” в съдебната система, и кариерно ще е независим от главния прокурор, когато приключи неговия мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама