Историята помни и по-опустошителни пандемии

19:20, 29 дек 20 / Любопитно 25 3436 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заразата от Covid-19 ни свари неподготвени. Животът в десетки държави придоби съвсем различни, непознати досега форми, и това, което бяхме приемали за нещо естествено, неотменимо право - разходките, общуването, шопингът, ако щете, събиранията, пътуването, се оказа забранено.

Но който добре познава историята, знае - не се случва нищо, което да не се е случвало досега и дори не е толкова страшно.

Година след появата на Covid-19: „Файловете от Ухан“ показват грешките в началото на епидемията

"Аз не бих се изразил толкава крайно, защото всеки един човешки живот е важен, но на фона на големите епидемии от Средновековието и ранното ново време сегашната ситуация с Covid-19 не е толкова страшна. Имаме късмет, че не се е появил по-смъртоносен бацил", каза пред БНР д-р Теодор Димитров, гл. ас. в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Едно от първите писмени свидетелства ни е оставил историкът Тукидид - за нещастието, сполетяло полиса Атина през 30-те години на 5 в. пр.н.е. "Атинската тъй наречена чума - това е най-емблематичния пример за епидемия през Античността. Какво е представлява атинската чума трудно можем да кажем, дали става въпрос за истинска чумна епидемия или за някакво друго заболяване като едрата шарка", подчерта д-р Теодор Димитров.

Атина съвсем не е изолиран случай. "Ако четем други различни автори като Тит Ливий, ние оставаме с впечатление, че буквално всяка генерация през Античността е била засягана от една или повече епидемии", допълни д-р Теодор Димитров.

24 години по-късно: Ненаучените уроци от Ухан

Антониновата чума идва от изток. "В историческите източници се споменава, че тя е избухнала в Персия и е била пренесена от римските легиони от изток на запад", обясни той.

Не 20, а 200 години е продължила следващата пандемия - Юстиниановата чума. "Тя се появява на територията на империята - най-вероятно е била пренесена от Етиопия. За първи път чумата избухва в едно египетско пристанище в делтата на Нил, на име Делузиум. Един от основните автори, който описва върлуването на чумата, нейната симптоматика, Прокопий Кесарийски, в своята "История на персийката война" буквално заявява че чумата за първи път се е появила във въпросния Делузиум през пролетта на 541 година. И от там чумата абсолютно мълниеносно се разпространява, така на практика до края на годината тя успява да обхване целия Египет. През следващата година от Египет чумата бива пренесена най-вероятно по суша на територията на провинция Палестина, откъдето прониква на територията на Сирия и от Сирия по суша и по море достига до Константинопол", обясни д-р Димитров.

Хората, които обичат филми на ужасите, са по-добре подготвени за пандемии

Протичането на болестта е стряскащо. Въз основата на писмените свидетелства учените говорят за три вида чума, всяка с кой от кой по-ужасяващи симптоми. Бубонната, Септимичната или още септична, най-опасната, която, за щастие, не е сполетявала Балканите, е белодробната.

Демографските и икономическите последствия могат да се определят с една дума - катастрофални. Очевидец като Прокопий Кесарийски говори за по 5 000 починали в столицата Константинопол през първите два месеца и 10 000 на третия. Йоан Ефески изчислява жертвите на 300 000. Учените са категорични - на страха очите са големи и дори това да не са точните числа, пораженията са огромни.

Коронавирусът е последният колосален провал на неолиберализма, категоричен е Чомски

Опустошителната пандемия от 14 век обаче не е милостива към нас. Наричана Черната смърт в западната част на Европа, болестта е опустошителна. По традиция се твърди, че измира една трета от човечеството, но по-нови изследвания оценяват жертвите на половината от населението на света. Черната смърт бушува на вълни - в Западна Европа до 18 век, на Балканите чак до 19-и. Причинителят е бактерия, срещана при бълхи и гризачи. Учените са категорични - заразата отново идва от изток - от Китай, пренесена от генуезките търговци. Според историците това е и една от причините за падането ни под османско робство.

В проучванията си френският философ Жан Делюмо твърди, че чумните епидемии конкретно и големите пандемии като цяло са се използвали за идентификация на враг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама