In Memoriam: Личностите, които загубихме през 2020 г.

10:50, 30 дек 20 25 2296 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пандемичната 2020 отне ужасяващо много човешки животи по цял свят. Безмилостно лиши и редица професионални сцени от техните най-колоритни и знакови личности, като остави гилдиите им тъжни и осиротели, пише Offnews.

Още преди коронакризата, в първия ден на празничния януари, при нелеп инцидент загина Силва Зурлева - български преводач, филолог и журналист. Силва Зурлева посвещава 20 години от своята кариера на Нова телевизия. Тя е сред хората, работили за получаването на лиценза на Нова и превръщането ѝ в едва втората частна национална телевизия у нас.

Именитият български художник професор Теофан Сокеров - Сокер също почина в първите дни на януари. Той е сред най-известните и значими съвременни български художници, автор на богато творчество, работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства и скулптурата.

На 21 януари комедийната сцена осиротя след кончината на легендата от "Монти Пайтън" Тери Джоунс.

На 24 януари към небесната изложба се запъти и художникът Андрей Даниел, работил основно в областта на живописта, стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата.

Спортната сцена потъна в дълбока скръб от кончината на баскетболиста Коби Брайънт. Петкратният шампион на НБА и двукратен олимпийски шампион загина заедно с малката си дъщеричка на 26 януари.

На 5 февруари, на 103 годишна възраст почина легендарният американски актьор Кърк Дъглас, баща на не по-малко талантливия актьор Майкъл Дъглас.

Легендарното сопрано и съпруга на непрежалимия Николай Гяуров, Мирела Френи почина в началото на февруари, дни преди 85-годишния си юбилей.

На 15 февруари почина голямата българска певица Ирина Чмихова. Тя си отиде на 89-годишна възраст.

През март световната сцена загуби един от най-успешните кънтри изпълнители в историята на кънтри музиката - Кени Роджърс.

Седмица по-късно и българската сцена осиротя без Симеон Щерев (Банана). Знаменитият джазмен почина на 76-годишна възраст.

През април коронавирусът отне джаз китариста Джон „Бъки“ Пицарели, който почина на 94-годишна възраст.

На 9 април почина големият български актьор Вълчо Камарашев. Той си отиде на 82 години.

Великденската радост бе помрачена от внезапната и нелепа смърт на журналиста Милен Цветков. Чаровният водещ бе убит при катастрофа на столично кръстовище. 

На 9 май почина основателят на рокендрола Литъл Ричард. Човекът, вдъхновил Елвис Пресли и Бийтълс си отиде на 87 години.

Няколко дни по-късно заглъхна и „гласът на Родопа планина“ - Христина Лютова.

Френският актьор Мишел Пиколи почина на 94-годишна възраст на 12 май.

Един от най-награждаваните в чужбина български художници, Михаил Камберов почина също през май. 

На 31 май светът оголя. Световноизвестният авангардист Христо Явашев-Кристо почина на 84-годишна възраст. Вместо планираното опаковане на Триумфалната арка, което бе отложено заради коронавирусната пандемия, Кристо се отправи към своите небесни инсталации.

На 10 юни ни напусна проф. д-р Вера Ганчева - изтъкната преводачка от скандинавски езици, издателка, университетска преподавателка и авторка на книги, очерци, научни трудове. Особено известни са преводите ѝ на „Пипи Дългото чорапче“ (първият превод на Астрид Линдгрен от оригинал, 1968).

На 6 юли на 91-годишна възраст почина италианският композитор Енио Мориконе, автор на  музиката към повече от 570 филма.

През юли си отиде емблематичната директорка на НГДЕК „Константин Кирил Философ“ Гергина Тончева.

Миряна Башева - „поетесата на космическата нежност“, ни напусна на 12 юли. Обичаната българска поетеса ни напусна на 73-годишна възраст.

В последния ден на юли почина режисьорът на „Среднощен експрес“ и „Евита“- Алън Паркър.

На 9 август си отидоха две знатни дами на киното - италианската актриса, сценарист и драматург Франка Валери и  проф. Димитрина Гюрова-Савова, един от доайените на НАТФИЗ.

На 18 август, само две години след като се врече на българка, облечен в носия, актьорът Бен Крос се отправи към небесната сцена.

Още един актьор ни напусна през август. Чадуик Боузман от „Черната пантера“ почина едва на 43 години.

На 5 септември, известният чешки режисьор Иржи Менцел, носител на награда „Оскар“ за чуждоезичен филм, почина на 82-годишна възраст

На 23 септември легендата на френския шансон, модна икона и културна икона и муза на велики мъже - Жулиет Греко слезе завинаги от сцената на живота на 93-годишна възраст.

На 6 октомври легендарният китарист и основател на едноименната група Van Halen - Еди Ван Хален, почина на 65-годишна възраст.

През октомври си отиде и сценаристът на „Маргарит и Маргарита“ - Александър Томов.

В последния ден на октомври емблематичният Джеймс Бонд - Шон Конъри почина на 90-годишна възраст. Носител на „Оскар“, награди БАФТА, „Златен глобус“ и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

През ноември британската рок легенда Кен Хенсли от „Юрая Хийп“ почина на 75 години.

На 14 ноември легендарният актьор и режисьор Армен Джигарханян почина на 85-годишна възраст. Освен редица театрални роли има и над 200 роли в киното, сред които във филмите „Здравейте, аз съм вашата леля“ и „Мястото на срещата не трябва да се променя“.

Ден по-късно, COVID-19 отне генералния директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев и остави дълбоко опечалени колегите си.

На 16 ноември почина поетът, написал „Топъл дъжд“ Петър Караангов.

В деня на св. Екатерина кардиологичната сцена завинаги напусна именитият кардиохирург проф. Александър Чирков.

Целият свят се разплака на 25 ноември, когато почина футболната легенда Диего Марадона - една от най-големите , обичани и противоречиви звезди на футбола.

Ден по-късно българската оперна сцена потъна в скръб - световноизвестният оперен певец Камен Чанев изгуби битката с коронавируса.

През декември почина легендарният автор на шпионски романи Джон льо Каре почина на 89 години.

На 12 декември си отиде Ан Райнкинг, изиграла пленителната Кейт Джагър от култовия мюзикъл "Ах, този джаз". Музата на Боб Фоси напусна този свят на 71-годишна възраст.

В същия ден почина актьорът Валентин Гафт, на 85-годишна възраст.

На 16 декември почина силната дама с нежно перо. Поетесата Федя Филкова си отиде на 70-годишна възраст.

Безжалостният коронавирус отне един от най-любимите български музиканти. Вокалистът на българската група P.I.F. Димо Стоянов почина едва на 45 години. 

Eдин от най-известните български мимове и един от създателите на студио „Пантомима“ и театър „Движение“ Вельо Горанов почина на 74 години на Рождество Христово. Ден по-късно почина режисьорът Иван Комитов.

На 27 декември почина режисьорът и педагог проф. Снежина Танковска. Тя си отиде на 70-годишна възраст.

Любимият преподавател на студентите в СУ и литературен историк, критик, изследовател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев почина в последните дни на декември.

Два дни преди новата 2021 и две години преди столетието си, почина емблемата на висшата мода дизайнерът Пиер Kарден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама